Hungarikum

2022.06.10. 18:54

Szódakészítők tanácskoznak Gyulán

Megkezdődött a Szikvízkészítők nemzetközi konferenciája pénteken délután, Gyulán.

P. G.

Bób János, Szímő polgármestere, Juhos János, dr. Kovács József és Németh László, az IPOSZ elnöke a konferencián /Fotó: Lehoczky Péter/

Juhos János, a Békési Ipartestület elnöke köszöntőjében elmondta, a gyulai kétnapos, szombaton is tartó esemény legfőbb célja, hogy közösen vizsgálják a jövőt, a hogyan továbbot. Hozzátette, ezt a kérdést, ezeket a vetületeket járják körül a programon. Mint megtudtuk, a Békési Ipartestület szikvizes tagozata és konzorciumi partnere, a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ „A digitalizáció és a technológiai fejlődés alkalmazási és képzési lehetőségei a szikvízkészítő mikro- és kisvállalkozások gyakorlati tevékenységében – a szakma jövője” című projekt részeként hívta életre az eseményt. 

/Fotó: Für Henrik/

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, kiváló kezdeményezésnek tartja a konferenciát, hiszen az hozzájárul a nagy múltra visszatekintő hagyományok ápolásához és fejlesztéséhez. Külön kitért arra, hogy a hivatásban főként mikro- és kisvállalkozások tevékenykednek. 

Az érdekes és sokrétű előadások pedig segítenek megtalálni az utakat, hogy miként lehet még inkább népszerűsíteni a szódavizet, milyen marketing szükséges az eredményekhez – fogalmazott dr. Kovács József, majd kitért arra, hogy a szikvíz fontos része a környezettudatosságnak is.

/Fotó: Für Henrik/

Kónya István alpolgármester köszöntőben kiemelte, a szódavíz ott van az ember mindennapi életében.

Szinte természetes, hogy akár magában fogyasztjuk, akár egy jó rozéfröccsöt iszunk, csak elővesszük a hűtőből a jó hideg szódát – tette hozzá az alpolgármester. Mint elmondta, egy hungarikumról beszélünk, ami méltó helyen van a gyulai vagy a csabai kolbász mellett. 

Mindez azt is jelzi, hogy a magyarság mennyire kreatív, hogy elődeink mennyire fontosnak tartották, hogy azokat a természeti értékeket, amelyek itt van körülöttünk, a lehető legjobban hasznosítják – hangsúlyozta. – Maga a szódavíz is egy fantasztikus találmány. Jedlik Ányos 26 éves korában szerkesztette meg az első szikvízgyártó gépet, amelyet „savanyúvízi készületnek” nevezett el. 

Az első nap zárásaként a Magyarországi Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrendje Barátság Kelyhével, fröccsel koccintottak a résztvevők. A konferencia szombaton számos érdekes előadással folytatódik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában