Körös-Maros Nemzeti Park

2022.06.28. 08:01

Szárnyra keltek a rétisasfiókák Békésben

Idén is szép számban költöttek rétisasok a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A legtöbb pár ezúttal is a Kígyós-Ugrai tájegységen fészkelt. A fiókák már kirepültek.

Beol.hu

Fotó: Halász-Szegedi Fruzsina

A rétisas az egyik legkorábban költő madárfaj. Tojásait már februárban lerakja, a fiókák márciusban kelnek ki és május végén, június elején hagyják el a fészket. A párok általában egy, vagy két fiókát nevelnek fel, de akadnak háromfiókás fészekaljak is - olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

A fiatal madarak a kirepülés után is a szülők közelében maradnak, együtt mozognak velük, követik őket, tanulják tőlük a vadászat fortélyait. A fiókák az első két évben barna színűek, majd további két-három év alatt alakul ki felnőttkori tollazatuk.

Érdekesség, hogy a rétisasok óriási, akár több mázsás fészkekben költenek. Általában nagy, magas, terebélyes fákat keresnek a folyók, tavak partján, ahol bőven találnak táplálékul szolgáló halakat, vízimadarakat (alapvetően azonban dögevők).  A parlagi sasokkal ellentétben ők nem nagyon szeretnek építkezni, így mindig a korábbi otthonukba térnek vissza, tatarozzák, újabb gallyakkal csinosítják azt, ezért súlya évről-évre növekszik.

Az igazgatóság Kígyós-Ugrai Tájegységben idén összesen 15 pár rétisas kezdett költésbe. Közülük 10 pár sikeresen nevelt fiókát. A tíz fészekből összesen 18 fióka kezdte meg a napokban kirepülését. Egy fészekből 3, hatból 2, háromból pedig 1 fióka repült ki. A tájegységen belül a legsűrűbb állomány a Biharugrai-halastavak térségében található.

A Kardoskúti Tájegységen nyolc pár épített fészket, de csak hat kezdett költésbe. Öt párnál sikeres volt a költés. Itt is volt egy háromfiókás fészekalj, egy párnál 2 fióka, háromnál pedig 1-1 fióka kelt ki. Összesen tehát 8 fiókát neveltek fel a párok. Az első fiókák május közepétől repültek ki, a többiek egy-két héttel később. Az első egy-két hétben csak kis távolságokat tettek meg, s éjszakára visszatértek a fészekbe.

A Makói Tájegységen a korábbi évekhez hasonlóan idén is három pár rétisas költött: kettő a Maros-ártérben, egy a Csanádi pusztákon. A Marosnál az egyik fészek a hullámtéri erdőben, a másik a folyó közepén lévő Senki-szigetén található. Mindhárom saspár tölgyfára építette otthonát, s mindegyikben sikeres volt a költés, de a fiókák pontos számát egyelőre nem sikerült megállapítani.

A Dévaványai Tájegységben nyolc rétisas-pár költött sikeresen. A fiókák a napokban már elhagyták a fészkeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában