Rendszerváltás

2022.06.03. 14:53

Szabadság, Demokrácia, Európa… címmel nyílt kiállítás a Békés Megyei Levéltárban

Gyula Szabadság, Demokrácia, Európa… - A rendszerváltás Békés megyei eseményeiből (1987-1990) címmel nyílt időszaki kiállítás csütörtökön délután a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Békés Megyei Levéltárában.

P. G.

Sáfár Gyula, Német Csaba és dr. Erdész Ádám /Fotók: Bencsik Ádám/

Az eseményen Sáfár Gyula, MNL Békés Megyei Levéltárának igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, a tárlat a levéltár egyik közművelődési programjának a része, illetve egyik eleme. A projekt címe a Mi otthonunk - a mi történeteinek, amelynek részleteit Erdész Ádám nyugalmazott levéltárigazgató dolgozta ki. A program részeként egyebek mellett kiadványokat jelentettek meg, konferenciákat tartottak, vidéki eseményeket szerveztek, digitális tartalmakat töltöttek fel a honlapjukra gyulai házak históriájáról.

Erdész Ádám megnyitó beszédében elmondta, a kiállítás a rendszerváltozás eseményeit idézi fel, a tárgyak, plakátok elsősorban 1987 és 1990 időszakát elevenítik fel, de az előzmények is szerepet kapnak a tárlaton.

– A plakát, szóróanyagok, amelyek megjelennek, sok emléket, történetet generálnak azokban, akik átélték ezeket az éveket – fogalmazott Erdész Ádám. – A fiatalok is találnak érdekességeket, ha ránéznek például a kézzel rajzolt plakátokra, arra a sok kreatív ötletre, amelyeket a dokumentumok őriznek. A tárlat segítségével ez a korosztály is sok mindent megérthet a korszak eufóriájából, reményeiből és aktivitásaiból. Hangsúlyozta, egy jó kiállítás nemcsak a múltat akarja a dokumentumokon keresztül bemutatni, hanem párbeszédet ösztönöz, gondolatokat ébreszt. Hozzátette, személy szerint átélte, szereplője volt az időszaknak, éppen ezért számos emlék, gondolat támadt benne, amikor megnézte a tárgyakat. Ennek kapcsán számtalan élményét idézte fel a szakember.

Németh Csaba, a kiállítás kurátora szintén úgy fogalmazott, történészként furcsa helyzet, amikor olyan korszakkal kerülnek kapcsolatba, amelyet átéltek: – Olyan időszaka volt ez a magyar történelemnek, amelyek nagyon ritkán adódnak – fogalmazott. – A tárlat ezt az időszakot adja vissza, amit a gyulai Erkel Ferenc Múzeum és a békéscsabai Munkácsy múzeum is segítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában