Ifjúság

2022.06.27. 11:58

Rendészetis diákok táboroztak Békéscsabán és Orosházán

Két hétig tartó ifjúsági tábort szervezett rendészeti szakirányú diákoknak a megyei főkapitányság a „Tálcán kínáljuk a biztonságot! – Bűnmegelőzés korhatár nélkül” elnevezésű, a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által támogatott pályázata keretében. Ez volt a harmadik ilyen jellegű tábor, idén összesen 150 diák vett részt a programban.

Nyemcsok László, [email protected]

Telekné Furák Mónika alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője, táborvezető elmondta, az első héten a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Nemes Tihamér Technikuma rendészeti hallgatóinak a megyeszékhelyen, majd a második héten a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum diákjainak Békéscsabán, illetve a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Technikum tanulóinak Orosházán tartottak programokat. 

A rendőrség szakemberei bűnmegelőzési témakörben rendeztek foglalkozásokat, valamint látványos bemutatókat is megtekinthettek a résztvevők a közterületi és támogató alosztály speciális feladatokra kiképzett rendőrei révén.

– A diákok ellátogattak a békéscsabai mentőállomásra, ahol megismerkedhettek a segítségnyújtás alapvető szabályaival, valamint végignézhettek egy újraélesztést – hangsúlyozta az alezredes. – A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Biztos pont – Regionális Krízisambulancia (Orosháza) „A szeretet nem árt” – Egy kapcsolatban semmi nem teszi elfogadhatóvá az erőszakot! programján is részt vettek a táborlakók.

A segélyszervezet fontos célkitűzése a kapcsolati erőszak elleni küzdelem. Évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az érintettek ellátása terén, országszerte számos intézményük kínál segítő szolgáltatásokat, megoldási lehetőségeket.

A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesület elnöke, Ádász István is beszélgetett a fiatalokkal. Elmondta, hogy milyen beilleszkedési nehézségei vannak az ilyen embereknek. Ismertette, hogyan lehet segíteni nekik, és kik, miként teszik meg ezt. A Békés Megyei Kormányhivatal pályaorientációs előadást tartott. Emellett a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Honvédség munkatársai is felkeresték hasznos tudnivalókkal a diákokat Békéscsabán és Orosházán. A fiatalok ellátogattak a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe.

– Ennek a fajta együttlétnek, a rajokban történő mozgásnak, a feladatok csapatban történő megoldásának, a megfelelő kommunikációnak jelentős csapatépítő ereje van – emelte ki Telekné Furák Mónika. Természetesen a lazább programok, például a közös bográcsozás, a strandolás és a vetélkedők sem hiányoztak a programból. A tábor ideje alatt a diákok minden este járőrszolgálatot láttak el, biztosították társaik nyugodt pihenését és az iskolaőrök is hozzájárultak jelenlétükkel a programok zavartalan lebonyolításához.

A „Zöld-14” Egyesület és a rendőrség szorosabbra fűzte az együttműködését, így a táborozó diákoknál a környezetvédelem is fókuszban volt.

A kábítószer-ellenes világnap kapcsán is előadást tartottak

Telekné Furák Mónika hangsúlyozta, a kábítószer-ellenes világnap (június 26.) kapcsán előadást tartottak a bűnmegelőzés területén dolgozó kollégái. A középiskolás diákok – akik a legveszélyeztetettebb korosztálynak számítanak a drogok kipróbálásában és a leginkább befolyásolhatók – a szakemberektől problémamegoldásokat sajátítottak el. Személyiségükbe építve ezeket éles helyzetben már készségszinten, rutinszerűen alkalmazhatják. Az előadások módszere a szituációs és szerepjátékok alkalmazása, valamint az irányított beszélgetés volt. Olyan komplex, az egyedi sajátosságokat és igényeket figyelembe vevő programokat bonyolítottak le, melyek felölelték a korosztály igényeit.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában