Az üveg nemzetközi éve

2022.06.27. 18:55

Összefogtak a gyárak az üveg fővárosában, Orosházán

A Nemzetközi Üvegszövetség (ICG) javaslatára az ENSZ az idei esztendőt az üveg nemzetközi évének nyilvánította. Orosházán az üveggyártás 1963 óta meghatározza a város gazdasági életét. Több ezer embernek biztosított és biztosít napjainkban is megélhetést ez az iparág. A három helyi gyár a Bohus-Lugossy Alapítvánnyal, az önkormányzattal és a média támogatásával közösen szervezi meg a nemzetközi üveg éve programsorozatát.

Csete Ilona [email protected]

Dávid Zoltán, Ördögné Papdi Zsuzsanna, Fekete Péter és Kecskeméti Tímea a sajtótájékoztatón /Fotó: F. H./

Hétfőn sajtótájékoztatón jelentették be, milyen rendezvényekkel készülnek. Ördögné  Papdi Zsuzsanna, a vendéglátó O-I Hungary Kft. ügyvezetője elöljáróban arra emlékeztetett, hogy a hazai programsorozat alkalmat ad arra, hogy sok szempontból lehessen körbejárni az üveg témáját. Helyben pedig az üveggyártás sok évtizedes hagyományait elevenítik fel és az üveg felhasználásának sokszínűségére is ráirányítják a figyelmet.

– A napi munkánk mellett kiváló alkalom az üveg nemzetközi éve arra, hogy az üveggyárak összefogva, együtt, közösséget erősítve jelenjenek meg a programokkal. Alkalmunk lesz július és október között tervezett gyárlátogatásokon (regisztrációhoz kötött) megmutatni – szigorú munkabiztonsági szabályok betartása mellett –, amire a legbüszkébbek vagyunk: az üveggyártást. Ezenkívül cégeink társadalmi szerepvállalását is népszerűsíteni kívánjuk közös, támogató munkával  a helyi intézményekben, óvodákban.

Ördögné  Papdi Zsuzsanna elmondta, hogy egy hagyományőrző programsorozat kezdeteként szerdán az önkormányzattal karöltve az O-I Hungary által felajánlott befőttes üvegekbe a Kossuth mezgé diákjai, tanárai, Pusztai József csorvási vállalkozó által biztosított meggyet tesznek el. A csemege jótékony célt szolgál. A sajtótájékoztatón elhangzott, Budapesten, a Hősök terén, a múzeumok éjszakáján is népszerűsítették az üveg nemzetközi évét: levetítették az orosházi üveggyárakról szóló kisfilmeket, mobil huta segítségével pedig szemléltették  az üveggyártást.

Dávid Zoltán polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik által ma már úgy emlegetik Orosházát, mint az üveggyártás fellegvárát, az üveg fővárosát. 1961-ben tették le az üveggyártás alapkövét, a gyártás 1963-ban elkezdődött és azóta is töretlen az orosházi üveg népszerűsége.

– Mára az üveggyártás és Orosháza neve elválaszthatatlan. Hálás szívvel kell emlékeznünk azokra az elődökre, akik a mi városunkba meghonosították ezt az iparágat és azokéra is, akik napjainkban mindent megtesznek az iparág sikeréért a sík- és az öblösüveggyártás, illetve az üvegfeldolgozás terén egyaránt – mondta a városvezető.

A sajtótájékoztatón a gyárak képviselői bemutatták tevékenységeiket. Fekete Péter az O-I Hungary gyárigazgatója úgy fogalmazott, számukra, akik az üveggyártásban élik mindennapjaikat, az üveg a mindent jelenti. Az 1997 óta amerikai tulajdonban lévő gyárukban 150 féle csomagolóüveg készül öt gyártósoron. Sok beruházást végeztek és végeznek, hogy környezetkímélő technológiával állíthassák elő a legtermészetbarátabb csomagolóanyagot, az üveget.

Kecskeméti Tímea az OROSházaGLAS Kft. képviseletében arról szólt, az építőiparban, a gépjárműiparban és egyéb ipari alkalmazásokban hogyan használják a náluk készült készterméket. A Guardian Orosháza Kft. a síküveg-gyártást honosította meg hazánkban, olyan munkakultúrát hozva Orosházára, mely a nyolcvanas évek óta a társaság sikerének a garanciája.

Fát ültetnek, maradandót alkotnak

A nyári programokkal tehát Orosháza is bekapcsolódik az üveg nemzetközi éve rendezvényeinek sorába. Bevonnak minden korosztályt, ősszel a vakációról visszatérő gyerekeknek rajzpályázatot is hirdetnek. A programsorozat végén pedig faültetéssel szeretnék maradandóvá tenni a 2022-es év törekvéseit, jelezve, hogy az üveggyárak elkötelezettek a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránt. Bebizonyítják, hogy összefogással milyen nagy dolgokra képesek Orosházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában