Szarvas

2022.06.27. 14:53

Oklevelet kaptak a nemzeti park természetiskolái

A Körös-Maros Nemzeti Park idén két természetiskolával is pályázott a minősítésre, és mindkét tanoda elnyerte az oklevelet.

V. E.

Dr. Tirják László vette át a nemzeti park természetiskoláinak oklevelét

Fotó: KMNP

Természetiskola minősítést kapott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság két tanodája, amely okleveleket a napokban vette át dr. Tirják László igazgató a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 balatonfüredi nyitórendezvényén – adta hírül az igazgatóság. A tanúsítványokat dr. Rácz András, a természetvédelemért felelős államtitkár és Balczó Bertalan helyettes államtitkár adta át a nemzeti park igazgatóságok vezetőinek.

A részletekről elárulták, tavaly új minősítési rendszert dolgoztak ki az egységes kínálatra vonatkozó igényekre és a növekvő minőségbiztosítási elvárásokra válaszolva, amely a Természetiskola nevet viseli, ezzel hangsúlyosabban utalva a nemzeti park igazgatóságainak tevékenységére, a táj- és természetvédelem fontosságára, valamint a természeti értékek bemutatásában végzett több évtizedes munkára. Hozzátették, a többszintű kategóriarendszer egyben több elérhetőséget is biztosít a térségben élők számára, továbbá lehetőséget nyújt a szálláshely-szolgáltatókkal való szorosabb együttműködésre.

A Természetiskola minősítés kategóriái a változtatás után a Természetiskola – Bázishely, a Természetiskola – Oktatóhely, valamint a Természetiskolai Mobilprogram lettek.

A Körös-Maros Nemzeti Park idén két természetiskolával is pályázott a minősítésre, amely májusban zárult le. Örömükre mindkét tanoda elnyerte az oklevelet, így a Ködvirág Természetiskola (helyszíne a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont) bázishelyként, míg a Körösvölgyi Állatpark Természetiskola oktatóhely kategóriában kapott a tanúsítványt.

Programjaikról részletezték, azok az alsós és felsős korosztály számára készültek, a térség jellemző tájtípusait és élővilágát feldolgozva. Az alsós program három, a felsős pedig öt napos, mely a legtöbb esetben igényli a helyi szakemberek jelenlétét és irányítását. A természetiskolai programokba beépítették többek között a szabadtéri bemutató helyeiket, ahol régi magyar háziállatok – magyar szürke szarvasmarha, bivaly, racka és cigája juhok, mangalicák és galambok – láthatók, a kisállat simogatót, azon három hektáros területet, ahol túzokok figyelhetők meg, valamint a látogatóközpont mellől induló tanösvényt. A fentieken túl pedig különféle szakmai előadások, 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában