Különleges bankjegy

2022.06.22. 17:28

Nullaeurós emlékpénzre került a gyulai kastély

Hazánk harmadik helyszíneként szerepel nullaeurós emlékpénzen a gyulai Almásy-kastély. Az EuroSouvenir bankjegy készítőinek célja a legfontosabb kulturális és történelmi látnivalók és személyiségek megjelenítése és népszerűsítése.

Papp Gábor

A valódi euro bankjegyeket is gyártó, párizsi nyomdában készülnek azok a 0 euro értékű bankjegyek, amelyeken szombattól a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont is szerepel. 

A hivatalos emlékbankjegyek gyártásának kezdeményezése, amelynek témája egy fontos kulturális emlékmű, idegenforgalmi hely, múzeum, nemzeti park, híres személyiség vagy rendezvény lehet, Franciaországban indult. 

E különleges koncepciónak köszönhetően a bankjegyekre rákerülhetnek olyan fontos emlékművek, turisztikai helyszínek vagy híres személyiségek, amelyek a valódi országos bankjegyeken nem szerepelnek. Ez az Euroemlékpénz összeköti Európa országait, figyelemmel az egyes országok különlegességére és érdekességére, a bankjegyeken feltüntetett helyszínek és személyiségek ezáltal közelebb kerülnek más európai lakókhoz is.

Az, hogy június 25-től a gyulai Almásy-kastélyt ábrázoló bankjegy is megvásárolható lesz, az épület nagyszerűsége mellett az itt látható egyedülálló kiállítás és az innovatív működtetés elismerését is jelenti. 

Megtisztelő, hogy hazánkban harmadik helyszínként a gyulai Almásy-kastély jelenhet meg a gyűjtők számára különleges bankjegy sorozaton – közölte a kiállítóhelyet is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. 

Fekete-Dombi Ildikó hozzátette: öröm számukra a megjelenés egyfelől a gyűjtők nagy száma miatt, s azért is, mert egyben egy újszerű, kreatív ajándéktárgyat is tudhatunk az ajándékbankjegyben, amely minden bizonnyal a kastély látogatóinak is kedvence lesz.

A gyulai kastély vezetője elmondta: kiváló minőségű termékről van szó, amely hatalmas gyűjteményt hozott létre egész Európában. Gyűjtői értéküket az adja, hogy minden darab egyedi a sorozatszámozásnak köszönhetően, mint a hagyományos bankjegyek esetében. 

Az eredeti eurobankjegyekkel azonos papír és biztonsági elemekkel rendelkezik (megtalálhatók rajtuk a hologramok, betűk, UV-jelek). A párizsi Oberthur Technologies nyomda gyártja, amely eredeti eurobankjegyeket is gyárt. Korlátozott példányszámban készülnek, ami növeli értéküket a gyűjtők körében.

– A nulla euro-s bankjegy árusítását június 25-én, szombaton kezdi meg a gyártó, akikkel kiváló együttműködést sikerült kialakítani – tájékoztatott Fekete-Dombi Ildikó. Mint elmondta: közösen határozták meg az árusítás kezdetének dátumát is, amely – természetesen nem véletlenül – a Múzeumok éjszakájára esik.

A gyulai Almásy-kastélyt ábrázoló EuroSouvenir bankjegyek szombaton 19 órától kaphatók a kastély parkjában, 1500 forintos áron. Az emlékpénz a későbbiekben a kastély ajándékboltjának állandó kínálatában szerepel majd, illetve interneten is megvásárolhatók lesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában