Békéscsaba

2022.06.04. 06:37

Nógrádi György: Ukrajna számára Magyarország a második ,,főellenség”

Békéscsabára látogatott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki Világpolitika 2022 – Az orosz–ukrán háború címmel tartott előadást pénteken délután a Békés Megyei Könyvtárban. Nógrádi György a világban zajló változásokról, nagyhatalmi játszmákról, és stratégiai döntésekről tartott gondolatébresztő előadást, majd a közönséget is bevonva az általuk felvetett kérdésekre is válaszolt.

Nógrádi György /Fotók: Für Henrik/

A szakértő többek közt elmondta: naponta hallani, hogy a nyugati világ milyen fegyvereket küld Ukrajnába, de míg pár héttel ezelőtt 40, addig ma már csak ennek a fele, azaz 20 ország küldi a fegyvereket.

– Az Egyesült Államok 40 milliárd dollárnyi támogatást adott Ukrajnának, ebből 20 milliárd a katonai. A németek most szavazták meg a napokban, hogy nehézfegyvereket küldenek az országba. Elképesztő mennyiségű fegyvert juttatnak a britek is az ukránoknak, ők olyan rakétákat akarnak telepíteni a Fekete-tenger partjára, amelyek az orosz flottát is képesek kilőni – osztotta meg információit Nógrádi György.

Aki előadásában úgy fogalmazott, az ukránok számára Magyarország a második „főellenség”, az orosz után. – Ukrajnában most olyan törvényt hoztak, hogy az orosz irodalmat el lehet égetni, és el is égetik, nyilvánosan. És ha szembe jön veled az országban egy orosz, és biztos vagy benne, hogy orosz, agyon is lőheted, nem jár érte büntetés – árulta el a hallgatóknak a szakértő.

Nógrádi György Kínáról is szólt. Elmondása alapján a három nagyhatalom közt a második helyen áll, – az Amerikai Egyesült Államok mögött –, és véleménye szerint Kína szerepe mára megkerülhetetlené vált. A szakértő úgy fogalmazott, míg húsz éve Afrika fő kereskedelmi partnere az Egyesült Államok volt, addigra ma már Kína. És nincs ez másként Ausztráliával és az ázsiai államokkal sem, ahol Nógrádi György elmondása alapján szintén Kína a fő kereskedelmi partner. Ez alól a szakértő szerint Európa sem kivétel: néhány országot leszámítva az EU-nak Kína a fő kereskedelmi partnere. – Még Németországnak is – emelte ki.

Nógrádi György a hallgatóság kérdéseire is válaszolt

A közönség soraiból érkező kérdésekre válaszolva Nógrádi György egy világháborúról, annak lehetőségéről, következményeiről is beszélt. – Azt kérdezték tőlem nemrégiben, hogy hol kell élni ahhoz, hogy túléljük a harmadik világháborút, – ami remélem nem következik be – mondtam, hogy el kell menni mondjuk az Indiai- vagy a Csendes-óceán valamelyik kis szigetére. Egy olyan helyre, ahol gyönyörű nők, banánfák, pálmák, csodás környezet van. Ez aztán három napig egy baromi jó program is, de hogy mit csinálna az illető a negyedik nap azt nem tudom, mert egy harmadik világháborúban Európa, Ázsia és Észak-Amerika is megsemmisülne – sommázta véleményét a biztonságpolitikai szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában