Természet

2022.06.09. 20:08

Népszerű párost alkotnak a kunágotai gólyák

A legtöbb gólya időben visszatért Békés megyébe, és a településeken lévő fészkekből már néhány éhes száj eleséget követel magának a magasban. A kunágotaiaknak van két madárpárja, figyelik kedvenceik életét . A két fészek alatt, lenn, a földön mesés tábla hirdeti: óvjuk őket!

Csete Ilona

Gábor László a magas póznán tollászkodó gólyákról is mesélt a tábla kihelyezésekor /Fotó: Für Henrik/

Két madárpár évről évre megörvendezteti a község lakóit, akik figyelemmel kísérik a költöző madarak életét. Népszerűségük akkora, hogy évekkel korábban még névadásra, keresztelőre is vállalkoztak a helyi gyerekek. Nádházi Erzsébet pedagógus, aki nagy madárbarát hírében áll – a közösségi felületeken tagja számos, webkamerás, gólyás csoportnak –, az akkori osztályával elhatározta, nevet adnak a kunágotai tollas kedvenceknek. 

Hasonló kezdeményezésekről hallottam már korábban. A gyerekek lelkesek voltak, így indult a névadós történet – elevenítette fel az előzményeket az ötletgazda. Majd Gábor László, a helyi művelődési ház vezetője felkarolta a kezdeményezést, és 2017-ben önkormányzati szinten „Adjunk nevet a gólyáknak!” felhívást tettek közzé. Megmozdult­ a település apraja-nagyja. 

– A legjobb neveket a gyerekek adták a Bocskai és a Jókai utcáknál, a villanypóznákon fészkelő gólyáknak. S ha már ennyi odafigyelés, törődés jellemzi a kunágotaiakat, úgy gondoltam, jelezzük a földön, hogy fenn, a magasban élnek kedvenceink. Hívjuk fel a figyelmet a madárbarát szemléletre, és örüljünk együtt, hogy visszatérnek hozzánk a gólyapárok minden évben. Arra törekedtem, a gyerekeknek legyen kedves, vidám, informatív a tábla. Felkértem a meseillusztrátort, Berényi Nagy Pétert, akit egyébként is jól ismernek a kunágotai fiatalok, hogy rajzolja meg gólyatábláinkat. A napokban pedig ki is helyeztük – ezt már a helyszínen mutatta meg Gábor László, miközben a magasban tollászkodó madarakat figyeltük. A szomszédban lakó elmondta, napra pontosan, minden évben augusztus 20-án kelnek útra a falubeli gólyák. 

Óvjuk őket! Vigyázzunk rájuk! – figyelmeztet a színes, vidám tábla, amin olvashatók Repke, Szálló, Repcsi és Hópihe gólyák és a névadóiknak a nevei is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában