Élménycentrum

2022.06.27. 09:59

Nagyon népszerű a békési Digitális Tudásközpont - Galériával

Bár csak néhány hete nyílt meg a Digitális Tudásközpont Békésen, a létesítményt már több mint hétszáz gyermek kereste fel. A diákok az élménycentrumban megismerkedhetnek a virtuális és a kiterjesztett valósággal, különleges robotokkal és a 3D nyomtatással is.

Papp Gábor, [email protected]

Fotó: Für Henrik

A kezdetek óta óriási az érdeklődés a nálunk elérhető lehetőségek iránt – nyilatkozta hírportálunknak Nagy-Szabó Dóra. A Digitális Tudásközpont vezetője elmondta, 

a látogatók körében a VR-szemüveg, a virtuális valóság a legnépszerűbb, de a kiterjesztett valóság is sokakat érdekel. 

Ez utóbbi használatát mi is láthattuk a gyakorlatban. Az egyik diák kiszínezett egy madárkát, amely a kiterjesztett valóságnak köszönhetően a meglévő térben életre kelt. Nagy-Szabó Dóra elmondta, ezt a technológiát több területen is alkalmazzák. Amikor a búvárok a víz alatt megtalálják egy-egy elveszett város romjait, ezzel a módszerrel rekonstruálják, hogyan is nézhetett ki a település. Több cég, vállalkozás is használja a módszert, 

a hazánkban is népszerű skandináv bútorbolt kifejlesztett egy applikációt, amelynek segítségével a valóságos térbe, egy-egy szobába például behelyezhető, hogy miként festene ott a kiválasztott kanapé.

Nagyon kedvelt a Lego Mindstorms Robot feltaláló is, aminek segítségével öt egyedi motorizált jármű és robot építhető, és egy alkalmazással irányítható. A gyerekek emellett 3D nyomtatóra tervezhetnek tárgyakat, és további robotokat is kipróbálhatnak, például azt, amely képes kirakni a Rubik-kockát.

– Mind az iskolák, mind az érdeklődő családok ingyenesen látogathatnak el hozzánk – mondta el kérdésünkre a központ vezetője. – Egész digitális témahetet, de kihelyezett informatikai órákat ugyancsak tarthatnak nálunk az intézmények. Tanáraink, szakembereink szívesen segítenek a foglalkozásokban, órákat is tartanak.

 

Kérdésünkre Nagy-Szabó Dóra kifejtette, elsősorban a felsősöket várják, de jártak már náluk negyedikesek is, akik szintén egészen kiválóan kezelték a különböző eszközöket, így gondolkodnak azon, hogy akár már harmadikosok számára is szervezzenek programot. A legtöbben egyébként a megyéből keresték fel az élményközpontot, de jöttek diákok Hódmezővásárhelyről is. 

Vannak 90 és 180 perces foglalkozások, amelyek a tanórát és az élményórát ötvözik, de elérhető 12 alkalmas szakkör is, és ahogy említettük, a digitális témahét is megtartható Békésen.

Mint megtudtuk, már több mint hétszázan jártak náluk, folyamatos a telt ház. Délelőttönként iskolai órákat tartanak, délután szakköröket, foglalkozásokat, családi nap, élménytúrákat hívnak életre és a családokat, barátokat is várják teljesen ingyenesen. Minden hónap egyik szombatján családi élménytúrát vagy családi napot szerveznek, amelynek részeként körbemutatják az eszközöket, majd az érdeklődők saját maguk is felfedezhetik a technológiákat, tervezhetnek, kipróbálhatják a robotokat, a virtuális és kiterjesztett valóságot.

Nagy-Szabó Dóra hozzátette, a tudásközpont csatlakozott a Digitális Témahét projekthez, aminek köszönhetően az iskolák, diákok az egész jövő tanévben ingyenesen ismerhetik meg tanórák keretében a legújabb digitális technológiákat.

Polgár Zoltán, a város fejlesztésekért felelős alpolgármestere elmondta, nagyon komoly eredménynek tartja, hogy a Digitális Tudásközpont a megyén belül Békésen működhet.

– Kiváló visszajelzés, hogy alig néhány hét alatt hétszázan látogattak el hozzánk, és a tapasztalatok szerint kedvező élményekkel is távoztak – tette hozzá. – A kezdeményezés időszerűségét jól mutatja, hogy folyamatosak a foglalások, és egyre több iskola iktatja be a tanrendjébe a látogatást az élményközpontba. Nagy-Szabó Dóra és munkatársai nagyon agilisan irányítják a centrumot.

Polgár Zoltán kitért arra is, hogy a tudásközpont nyári táborába is rengetegen jelentkeztek.

– Nagyon bízom benne, hogy sok diáknak, sok fiatalnak akár a továbbtanulásban, illetve a napjainkhoz már fontos, 21. századi technológia gyakorlati ismereteinek elsajátításában is segít majd a központ – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában