Beruházások

2022.06.20. 11:33

Műemlék épületeket újítanak fel Békésen

Belügyminisztériumi támogatás segítségével megkezdődött a Békés városközpontjában található műemlék épületek, a galéria, a múzeum és a városháza homlokzatának felújítása – jelentette be a galéria előtt megtartott hétfői sajtótájékoztatón Kálmán Tibor polgármester és Polgár Zoltán alpolgármester. A településen hamarosan újabb nagyszabású fejlesztések kezdődnek, illetve több beruházás már a befejezéséhez közelít.

/Fotó: Für Henrik/

A békési önkormányzat korábban 181 millió forintos támogatást kapott a Belügyminisztériumtól, amelyből 121 millió forintok utak aszfaltozására fordítottunk, a fennmaradó 60 millió forintból pedig a műemlék épületek, a galéria, a múzeum, a városháza homlokzatának rekonstrukciója valósul meg. A munkálatok már elkezdődtek – vezette be a sajtótájékoztatót Kálmán Tibor. A város polgármestere kitért arra, hogy a települési fejlesztéseket igyekeznek összehangolni. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, úgynevezett CLLD programjának keretében megújul a könyvtárbelső is, új, korszerű közösségi tereket alakítottak ki.

A városvezető kitért arra, hogy a településen számos beruházás van folyamatban, illetve készült el. Zajlik a közbeszerzési eljárás a ludadi és a rosszerdei utak felújítására. Erre a beruházásra 263 millió forintot nyert az önkormányzat. 

Tervezési szakaszánál tart az Élhető települések című projekt, amelynek keretében várhatóan közel 900 millió forint értékű fejlesztés-sorozat valósul meg a városban. A galériát nem csak a mostani beruházás érinti majd, hanem egy energetikai korszerűsítés is elkészülhet a patinás épületben. Nemrég befejeződött a békési rendelőintézet belső felújítása, és mintegy 2,2 milliárd forintos pályázati projektet készítenek elő, ami gazdaságfejlesztést, járták, utak, zöldfelületek megújítását is magába foglalná.

Polgár Zoltán alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a békési településvezetők 1884-ban határozták el, hogy szállodát építtetnek Békésen. Az elhatározást kifejezetten gyorsan követte a megvalósítás, az épület 1886-ra fel is épült, s később, mint bérház, kávéház és kaszinó is jó szolgálatot tett a városnak. Ezt követően a könyvtár, majd a galéria kapott helyett benne. 

– A mostani projektben a homlokzat, a vakolat helyreállítása és a nyílászárók mázolása valósul majd meg – tette hozzá az alpolgármester. Ugyancsak megtörténik majd a múzeum és a városháza hasonló jellegű megszépítése. Kapcsolódik majd mindehhez a TOP Plusz pályázat keretében a galéria energetikai korszerűsítése, amely a belső nyílászárókat is érinti majd, illetve akadálymentesítési munkálatokat is el fognak végezni.

– Néhány héten belül harmincnégy békési utcában kezdődik el a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése – tette hozzá Polgár Zoltán. A közbeszerzési eljárást már lefolytatták, a kivitelezési szerződés aláírása folyamatban van. 

Befejeződő beruházások

Az alpolgármester beszámolt arról, hogy befejeződött a rendelőintézet belső korszerűsítése, amelynek részeként megújult a légtechnika, illetve megújultak a belső nyílászárók, valamint a védőnői szolgálatot is modernizálták. Az intézményben várhatóan a későbbiekben még egy újabb belső felújítás valósul majd meg. Polgár Zoltán kiemelte, közel áll az átadáshoz a Békési Kézilabda Munkacsarnok is. A mintegy 1,1 milliárd forintos beruházás az utolsó fázisához ért, a parkolók kialakítása folyik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában