Riasztás

2022.06.30. 15:28

Egyre többen lesznek rosszul a hőségtől Békésben is

Hőségriasztás érvényes immár napok óta Békés megyére a hőség miatt, hiszen a hőmérséklet nappal 38 Celsius-fok körül alakul, de éjjel sem megy 20 fok alá. A kánikulát egyre nehezebben viseli szervezetünk, többen rosszul is lesznek tőle. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint mintegy 20 százalékkal nőtt régiónkban a riasztási esetszám a hőség okán.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Archív fotó

Hangai József mentőtiszt, a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet kommunikációs munkatársa hírportálunk kérdésére elmondta, a hőséghullámok idején akár 20 százalékkal is megemelkedhet a rosszullétek száma. Egy átlagos napon országosan mintegy 3500-3700 esetben riasztják a mentőket. Az elmúlt 24 órában az eseteik száma mintegy 3700 volt országosan, Békés megyében pedig 126 esetben kellett a mentőknek helyszíni segítséget nyújtani. Hozzátette, ez megfelel az országos, 20 százalék körüli feladatszám-emelkedésnek.

Részletezte, a megnövekedett esetszámot zömében közterületi, vagy otthoni rosszullétek eredményezték. Ezeken belül többnyire a kánikula közvetett, egyéb társbetegségekre kifejtett hatásaival találkoznak. Különösen veszélyeztetett csoportok a gyermekek, idősek és a szív-érrendszeri betegek. 

Hangsúlyozta, a rosszullétek zömében elkerülhetők, ha néhány óvintézkedést betartanak az emberek. A nagy melegben fontos például, hogy ügyeljenek a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a magas koffeintartalmú italok, az alkohol és a cukros üdítők, valamint a zsíros, sós-fűszeres ételek fogyasztását. Részesítsék előnyben a vizet, és 11, illetve 15 óra között semmiképp ne tartózkodjanak a tűző napon. Amennyiben ez nem megoldható, viseljenek lenge ruházatot, sapkát vagy kalapot, és napszemüveget. Továbbá gondoskodjanak a bőrük védelméről, magas faktorszámú naptejjel.

Kifejtette, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz, ezért fokozott odafigyelés szükséges autóvezetésnél. Kitért még a vízparton tartózkodókra, akiknek nem ajánlott napozni a fent említett 11 és 15 óra között, illetve fontos, hogy felhevült testtel semmiképpen se ugorjanak vízbe, előtte mindenképpen hűtsék le magukat. Továbbá soha ne hagyjon senki gyermeket és élő állatot az autóban. Ha pedig bárki ilyet lát, azonnal értesítse a 112-es segélyhívót.

Végül hozzátette, amennyiben van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de lehetőleg a kinti kőmérsékletnél csak 4-5 fokkal állítsuk hűvösebbre, és a hideg levegő befúvása ne legyen túl intenzív. Használhatunk ventilátort is, erről azonban fontos tudni, hogy ilyenkor a meleg belső levegőt keringtetjük, ami fokozottabban kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.

Információink szerint a Békés Megyei Központi Kórház gyulai és békéscsabai tagkórházában is megnövekedett a Sürgősségi Betegellátó Osztályok (SBO) esetszáma a hőség miatt. A kánikulában rosszul lévő betegek egy részét a mentőszolgálat szállítja be az SBO-ra, de vannak olyanok is, akiket hozzátartozók visznek, vagy saját maguk érkeznek.

Kapcsolódó cikkünk IDE KATTINTVA a olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában