Együttműködés

2022.06.30. 13:00

A legmodernebb gépeken tanulhatnak a csabai Vízmű diákjai

Együttműködési megállapodást kötött a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) és a városban két gyárral jelen lévő Wienerberger Téglaipari Zrt., a dokumentumot csütörtökön a BSZC Gyulai úti főépületében írta alá Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója és Tarsoly József, a zrt. vezérigazgatója. A kapcsolat elemeként egy tantermet alakítanak ki a Vízműben, a Vásárhelyi Pál technikumban, ahol a diákok megnézhetik beépítve is a cég által gyártott termékeket.

L. B.

Tarsoly József, a Wienerberger Téglaipari Zrt. vezérigazgatója és Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója írták alá az együttműködési megállapodást

Fotó: Bencsik Ádám

Mucsi Balázs főigazgató elmondta, a BSZC a szakképzés élvonalába tartozik, és az intézmény méretéből adódóan igyekszik együttműködni olyan vállalatokkal, felsőoktatási intézményekkel, civil szervezetekkel, amelyek saját területükön ugyancsak elöl járnak, hogy közösen tegyenek a szakképzés fejlődéséért.

Hangsúlyozta, hogy a Wienerberger Téglaipari Zrt.-vel kötött kontraktus révén megteremtik a szakember-utánpótlás egyfajta zálogát.

Forrás: Bencsik Ádám

A kapcsolat egyik elemeként, a BSZC egyik alapítványán keresztül 17 millió forintos támogatást kapnak a cégtől, és a Vásárhelyi Pál technikumban egy olyan oktató-, bemutató termet alakítanak ki, ahol a fiatalok megismerkedhetnek a legmodernebb lehetőségekkel, a legújabb technológiákkal. 

Emellett az előadások révén olyan tudással vértezik fel a diákokat, amellyel jelenleg csak a piac rendelkezik. 

Így valóban esély lesz arra, hogy a 22. századra készítsék fel a tanulókat.

Tarsoly József vezérigazgató elmondta, hogy az osztrák tulajdonú, több mint 200 éves múltra visszatekintő cég régóta jelen van Békéscsabán, megmutatnák magukat az egész városnak a szakképzésen keresztül. Az egyik legjelentősebb építőanyag-gyártó vállalatról van szó, sok terméket készítenek, köztük a Tondach tetőcserepeket, a Porotherm téglákat, de burkolókat, térköveket és födémelemeket is.

Hozzátette: a szeptember 1-jétől a Vízműben elérhető tanteremben megjelennek majd a cég építőanyagai minden kategóriában, a cseréptől a tégláig. Mindenből építenek valamennyit, így a fiatalok a beépítési módokkal, azzal, hogy mi mire való, közelről, a valóságban is megismerkedhetnek, megfoghatóvá válik mindaz, ami eddig csak a tankönyvekben volt látható.

Kiemelte: attól, hogy ők a legjobb minőséget állítják elő, a termékekből még nem lesznek épületek, ha nincsenek motivált és hozzáértő szakemberek. Hozzáfűzte, pont a szakemberhiány jelenti ma a fő problémát az építőiparban. Egy példát is említve hangsúlyozta: hiába állnak rendelkezésre a legmodernebb, sőt a hagyományosnál költségkímélőbb technológiák, ha azokat nem alkalmazzák. Ezen változtatnának, ezért szálltak be a támogatással a szakképzésbe.

Tégla- és cserépgyár is működik Békéscsabán

A Wienerberger 29 országban van jelen 17 ezer alkalmazottal és több száz gyárral. Tarsoly József vezérigazgató elmondta: a magyarországi cég ezer embernek ad munkát nyolc helyszínen lévő tíz gyárában. Békéscsabán 250-en dolgoznak, és a legmodernebb technológiát alkalmazzák. Az itteni cserépgyárban évente 3,4 millió négyzetméternyi tetőcserepet készítenek, amely 17 ezer családi ház lefedésére elegendő, a téglagyárból pedig 2000 családi házhoz szükséges tégla kerül ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában