Pályázatok

2022.06.30. 14:17

Teljes megújulás után egy modern konyhát adnak át Füzesgyarmaton

Két sikeres pályázat eredményeként fejlesztik a városétkeztetési konyhát Füzesgyarmaton – ismertette Koncz Imre polgármester.

L. B.

Koncz Imre /A szerző felvétele/

Elmondta, hogy 84 millió forint értékben, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében energetikailag, külsőleg korszerűsítik az épületet, szigetelnek, nyílászárókat cserélnek. Emellett 200 millió forintból – fele részben kormányzati támogatásból, fele részben pedig saját erőből – belsőleg teszik rendbe.

Hozzátette, hogy a beruházások eredményeként vadonatúj konyhát kap a város. Az épületnek szinte csak a fő falai maradtak meg, mindent újjáépítenek benne. Mutatta, hogy hol lesz a konyhai rész, hogy hol lesznek majd a szükséges kiszolgáló helyiségek, hova kerül a mosdó – akadálymentes is lesz –, illetve hangsúlyozta, hogy az étkező marad a megszokott helyén. A berendezések szintén vadonatújak lesznek: a régi eszközök egy részét értékesítették, egy részét pedig leselejtezik.

A városvezető a napokban egyeztetett a kivitelezővel, aki azt ígérte, hogy augusztus közepére befejezik a munkálatokat, nagyjából akkor megérkeznek a berendezések is. Így a tervek szerint szeptembertől indulhat a sütés és a főzés a területen, ahol naponta nagyjából 800 adagot készítenek majd, ebből 500-at a gyermekeknek, a bölcsődéseknek, az óvodásoknak és az általános iskolásoknak.

A városétkeztetés ügye a napokban a képviselő-testületi ülésen is napirendre került. Koncz Imre polgármester elmondta, hogy az üzemeltetésre egy saját intézményt hoz létre a város, szerepelt is a pályázati kötelmek között, hogy az önkormányzatnak kell ellátnia a feladatot, amit eddig egy cég végzett. A grémium döntött arról is, hogy a konyha vezetésére pályázatot ír ki az önkormányzat, a jelentkezők meghallgatására pedig egy bizottságot hoztak létre.

A városvezető úgy számol, hogy működtethetik nyereségesen a városétkeztetést, gyanis az alapanyagok egy részét megtermelhetik a közfoglalkoztatási programok eredményeként: példaként említette a zöldségeket, illetve a tojásokat a tyúkok szállítanák. Emellett fontos, hogy nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is biztosítanának étkezési lehetőséget; illetve az étkező rendezvényeknek, például lakodalmaknak és egyéb családi eseményeknek is otthont adhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában