Békés

2022.06.16. 11:25

Jótékonykodásra is bőven jut energiája a Herbert fivéreknek

Fő tevékenységük a fa megmunkálása: készítenek tetőt, kutat, adományként pedig menhelyeknek kutyaházakat. A Herbert fivérek legutóbb a Gyomaendrőd Kutyáiért Állatvédő Egyesület ebjeinek adtak új, komfortos otthont. Attila és Zoltán testvérpárként egy nehéz sorsú családba született, ám egymást segítve és együttműködve alakítják életüket.

Vásári Erzsébet

A Herbert fivérek jelenleg egy önfenntartó gazdaság kiépítésén dolgoznak, mindent maguk terveznek meg /Fotó: BMH/

– Hogyan jött a közös munka ötlete? 
– Nehéz körülmények között kezdtük a pályafutásunkat, lényegében egymásra voltunk utalva testvérpárként. Úgy döntöttünk, mindenképpen helytállunk az életben. Már a kezdetektől sok mindennel foglalkozunk, például a fával is. Az ácsmunka végzése és szeretete a nagypapánktól származik, aki asztalos-ácsmester volt. Tőle már gyermekként ellestük a szakma fortélyait, majd dolgoztunk is vele, és mivel ránk maradtak a szerszámai és a műhelye, így végül a nyomdokaiba léptünk. Főként tetőket építünk, de készítünk például kerti dolgokat, sörpadot, díszkutat, kutyaházat, madáretetőt és tetőteraszt is. 

– Kutyaházakat adományoznak is évről évre. Mikor és hogyan kezdtek jótékonykodni? 
– Immár négy éve van egy YouTube-csatornánk, amin keresztül az első évben a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak gyűjtöttünk adományokat. Ekkor mintegy kétszáz gyereknek vittünk Békésről többek között tanszereket és tartós élelmiszert. Majd ­mivel a fa a mi fő profilunk, úgy gondoltuk, hogy az ácsmesterség kapcsán az állatoknak is próbálunk segítséget nyújtani. A munkánk szezonális, tavasztól késő őszig, tél elejéig­ tart, így a hideg hónapokban van szabad kapacitásunk. Ezt kihasználva készítünk ilyenkor minden évben ­kutyaházakat menhelyeknek és gyepmesteri telepeknek, ahol azokra a legnagyobb szükség van. Adtunk át eddig fából készült, több férőhelyes, szigetelt ólakat Békéscsabán, Békésen, Mezőberényben, Orosházán, Gyulán és legutóbb Gyomaendrődön is, összesen majd egymillió forint értékben. 

– Miként indult a YouTube-csatornájuk, milyen tartalmakkal töltik meg? 
– Azzal a céllal töltöttünk fel először még a Facebook-ra videókat, hogy a tevékenységünket dokumentáljuk, később pedig visszanézzük munkáinkat jó emlékként. Azonban az embereknek megtetszettek a közvetítések, így kérésükre lett egy YouTube-csatornánk. Ha pedig már volt egy ilyenünk, kihasználtuk arra is, hogy a fiatalabb generációknak irányt és példát mutassunk a munkavégzésre. Lényegében arra akartunk rámutatni, hogy az ember nehéz körülmények között felnőve is viheti valamire, ha elég ­szorgalmas. 

– Melyik volt a kedvenc munkájuk? Milyen nagy projektben vannak most benne? 
– Maga az alkotás szeretete minden munkánknál jelen van, kedvencet igazán nem is tudunk kiemelni. Tevékenységünk pedig sokrétű, mindent csinálunk, amihez kedvünk van, vagy amiben lehetőséget látunk. Az ácsolástól kezdve a kertészkedésen és a ­gyümölcsfák metszésén túl a brikettezésig mindenbe belefogtunk, és minden alkalommal­ forognak kameráink is. 
Jelenleg egy tavaly nyáron vásárolt tanya felvirágoztatásán dolgozunk. A mintegy másfél hektáron gyümölcsöst nevelünk öntözőrendszerrel, illetve a fő cél itt egy önfenntartó gazdaság kiépítése. Itt szeretnénk idővel csoportokat is fogadni például gyümölcsszedésre, továbbá állatokat bemutatni a látogatóknak, tehát megismertetni az emberekkel a természetet és az önfenntartást.

Norvégiából is figyelnek rájuk

Attilától és Zoltántól megtudtuk, az adományozásra szánt kutyaházak alapanyagainak árát mintegy 80 százalékban a követőik és nézőik adják össze, amelyet ők maguk egészítenek ki, illetve a szervezést és persze az ólak elkészítését is maguk végzik. YouTube-csatornájukról a Herbert fivérek elmondták, immár 30 ezer követőjük van, és nem csupán helyben nézik őket, hanem az ország, sőt a világ számos pontján is. Kaptak már üzenetet például Ausztráliából, Amerikából, Írországból és Norvégiából is. A visszajelzések pedig mindig pozitívak, a nézők folyamatosan várják az újabb videókat, amelyekben részletesen mutatnak be egy-egy munkát vagy történetet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában