Beruházás

2022.06.02. 13:57

Hófánkpálya és kilátó is lesz a CsabaParkban

A mászókötélpálya és a mászótorony építése befejeződött, és idén elkészülhet a Körte sori dombon a kilátó, a drótkötélpálya, valamint a hófánkpálya és a sítanpálya is – ezeket várhatóan jövőre vehetik birtokba az érdeklődők. A minap tárgyalta a városi közgyűlés a CsabaPark üzleti tervét, és az ülésen elhangzott: bár most veszteséges, pár év múlva nullszaldósan üzemeltetheti a létesítményeket a városfejlesztési nonprofit kft.

Licska Balázs

A tapasztalatok szerint egyre népszerűbb a családok, a sportolni vágyók körében a CsabaPark /Fotó: F. H./

A csaknem százoldalas üzleti tervben részletezték, hogy eddig milyen beruházások valósultak meg a CsabaParkban, és hogy annak kialakításával három célt fogalmaztak meg. Egyrészt, hogy megfelelő helyszínt adhasson nagy rendezvényeknek – kiemelten a kolbászfesztiválnak –; másrészt, hogy alkalmas legyen a szabadidő hasznos eltöltésére, sportolásra, kisgyermekeseknek kikapcsolódásra; harmadrészt pedig, hogy bemutathassák a csabai kolbászt, annak hagyományait. 

A CsabaPark üzemeltetését év elején vette át a városfejlesztési nonprofit kft., és dr. Sódar Anita ügyvezető jelezte: eddig tízmillió forintos nagyságrendet fordítottak arra, hogy a költséghatékonysági szempontoknak megfelelően működhessenek a létesítmények. 

Idén a cél a hatékonyság javítása, a bevételek növelése és a kiadások csökkentése. Azt mondta: pár éven belül nullszaldósan működtethetik a CsabaParkot, amely speciális helyzetben van, a nonprofit és profit világ között mozog, mivel részben közfeladatot lát el, ugyanakkor a költségeket ki is kell termelnie. 

Szarvas Péter polgármester nemrég sajtótájékoztatón kiemelte: a CsabaPark egyre népszerűbb a családok, a sportolni vágyók körében. Az ingatlanok és az attrakciók hasznosítása a városfejlesztési nonprofit kft. feladata – a rendezvénycsarnoktól a pálinka- és a bormúzeumon át az étteremig –; a környezet rendben tartásáért pedig a városgazdálkodási kft. felel, a fűnyírásra, a játszóterek és a futópálya gondozására 32 millió forintot adtak a cégnek. 

A városvezető azt kérte, hogy a rekortán borítást kapott pályát csak futók és sétálni vágyók használják, kerékpárral, babakocsival és kutyával együtt ne menjenek rá, mert akkor hamarabb tönkremegy, és közpénzből kell megjavíttatni. 

Hanó Miklós alpolgármester szerint a CsabaPark részletes üzleti tervéből kitűnik, hogy komoly fejlődésen ment keresztül a terület az elmúlt években. Hangsúlyozta, a beruházások nem értek véget. Most épülnek azok az attrakciók, amelyek bevételt hozhatnak az eddig inkább nonprofit jellegű létesítményeket, mint a sportolásra és pihenésre lehetőséget adó futópályát és játszótereket követően. A cél az, hogy nullszaldósan működhessen, hogy egy olyan gasztropark legyen, ahol a kolbászfesztivál mellett más nagyrendezvényeket is szervezhetnek, illetve ahol központi helyet kaphat, ahol népszerűsíthetik és értékesíthetik a hungarikum csabai kolbászt. 

Átalakították az étterem kínálatát

Kérdésekre az ülésen dr. Sódar Anita ügyvezető kiemelte: átalakították az étterem kínálatát, ami remek fogadtatást kapott, nőtt az adagszám is, a kiszállítást szintén megoldották. Ahhoz, hogy az étterem hétköznapokon tovább, illetve hétvégén ugyancsak nyitva legyen, az alkalmazotti létszámot kellene emelni, de ezt egyelőre nem tervezik. 

Megnézték, és kértek is árajánlatot, hogy miként lehetne egy sportpadló lefektetésével sportcélúan hasznosítani a rendezvénycsarnokot. Figyelik a pályázati lehetőségeket, önerőből idén ilyen beruházásra nem lesz mód. Az akusztikai kérdéseket is megoldanák a következő években. 

Úgy véli, amellett, hogy a kolbászfesztiválnak otthont ad a CsabaPark, szükség van további három-négy nagyrendezvény szervezésére is a területen. 

Várhatóan kialakíthatnak egy további játszóteret, amely kalózos tematikára épülne. Beszélt arról is: figyelembe véve, hogy a CsabaPark alapvetően családi park, a játszóterekről kitiltották a kutyákat, számukra viszont rendelkezésre áll a Körte soron a kutyafuttató, amelyet szeretnének bővíteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában