Meghívás

2022.06.27. 08:54

Gútán, Csantavéren, Diósberényben jártak a mezőberényiek

Több, Mezőberényen kívüli eseményen vettek részt a közelmúltban a város vezetői, illetve az önkormányzati képviselők. Mint az önkormányzat tájékoztatásából megtudtuk, a város testvértelepüléséről, Gútáról, az ottani Gútai Szlovák Kultúra Baráti Körtől érkezett meghívó a 75 évvel ezelőtti kitelepítés és lakosságcsere kapcsán rendezett megemlékezésre.

P. G.

Diósberény adott otthont a Berény Utónevű Települések Találkozójának.

Forrás: BMH

A szervezet az öt éve ültetett kis fa mellé emléktáblát helyezett el, amely eseményen érintettek, hozzátartozók vettek részt. Az emléktáblát Horváth Árpád, Gúta polgármestere, Siklósi István polgármester és Litvai András elnök leplezte le. Siklósi István polgármester mellett Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezetének elnöke és Cservenák János, a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is koszorúval emlékezett az érintettekre és családjaikra. Az esemény ezt követően a művelődési házban folytatódott, ahol a települések polgármesterei mellett Litvai András, a szervezet elnöke szólt az évfordulóról­. 

Eközben ismét megrendezték a Berény Utónevű Települések Találkozóját, amelynek ezúttal a Tolna megyei Diósberény adott otthont. A várost Hőgye Szabolcs, Miklósik Ivett és Szilágyi Tibor önkormányzati képviselők képviselték a rendezvényen. Az ünnepi műsoron a „Leg a Láb” Alapfokú Művészeti Iskola Berény Táncegyüttesének táncosai léptek fel, és kaptak méltán nagy tapsot a közönségtől­. 

Egy másik testvértelepülésen, a vajdasági Csantavéren ugyancsak falunapokat tartottak, amire szintén meginvitálták a mezőberényieket. A települést Debreczeni Gábor önkormányzati képviselő, az ügyrendi, jogi és esélyegyenlőségi bizottság elnöke képviselte, és az eseményen részt vettek a Mezőberényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, akik évtizedes barátságot ápolnak a helyi önkéntes tűzoltókkal. 

A város kiemelt figyelmet fordít a települési kapcsolatok ápolására, ezért is tartották fontosnak, hogy valamennyi, egymással párhuzamosan zajló eseményen képviseljék magukat a határon túl és belföldön egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában