Tégla Népművészeti Alkotóház

2022.06.04. 16:34

Festett templomkazettákból nyílt kiállítás Csabán

Megnyílt a Békés Megyei Népművészeti Egyesület bútorfestőinek Az ecsettől a mennyezetig című kiállítása szombaton a Tégla Galériában.

V. N.

/Fotó: A szerző felvétele/

A bútorfestők templomkazetta-feldolgozásaiból nyílt vándorkiállítás első állomása a békéscsabai Tégla Népművészeti Alkotóház, ahol az érdeklődők július 22-ig tekinthetik meg a szebbnél szebb alkotásokat.

A 4 év alatt festett templomkazettákat a csoport tagja, Schneiderné Papp Edit mutatta be a kiállított táblák motívum- és színvilágának titkait, ám előtte Pál Miklósné emlékezett vissza a csoport megalakulására. Az egyesület elnöke beszédében elmondta, a megyébe érkező szlovák lakosság szerette, ha a bútoraik szép színesek, így megfestették azokat. Akkoriban alig volt olyan szlovák család, ahol valamelyik szobában nem lett volna legalább egy színes, festett bútordarab. A 20. században viszont ez a hagyomány háttérbe szorult, és elkezdett feledésbe merülni.

Az egyesületünknek a megalakulása óta célja, hogy megpróbáljuk a népi kézművességet megismerni, felkutatni, és továbbadni. Ennek egyik fontos állomása volt az Ament Éva által vezetett bútorfestők csoportjának megalakulása, akik a 120 órás akkreditált bútorfestő képzés végén megkerestek, hogy szeretnének közösség munkát vállalni. Lőkösháza örömmel fogadta a felajánlást, így az első táborban ide készítettek a szentsimoni templomba illő festett kazettákat – emlékezett vissza az egyesület elnöke.

Következő nyárra pedig már egy megyei szlovák szobabelsőt készítettek a csabai bútorfestők a fafaragókkal együtt.

Az egyesület részéről jogos kérés volt, – egyben kihívás is – a Békés megyei szlovák szobabelső kivitelezése az Élő Népművészet kiállításra. Alapos előkészítéssel a Munkácsi Mihály Múzeum gyűjteményi raktárába költöztünk és rendre rajzoltunk, fotóztunk, gyűjtöttünk, hogy a majdani közös munkához kellő anyagunk legyen. Aztán jött a pandémia, mely átszabta az általunk gondosan betáblázott naptárat, sorra áthúzta a számításainkat. A hihetetlen kitartásnak, a közös munkáért érzett felelősségnek köszönhetően azonban időben, példás minőségben elkészültünk. Munkánkat az országos zsűri – a fásainkkal együtt – arany oklevéllel ismerte el – fogalmazott a csoport vezetője, Ament Éva.

Mint megtudtuk, a bútorfestők az idei nyárnak is nagyszabású tervekkel vágnak bele, ezúttal egy erdélyi templomot tesznek szebbé az általuk festett kazettákkal.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában