Galériával

2022.06.25. 15:28

Erős közösséget is építettek a gyulai KoraPICniken

Negyedik alkalommal rendezték meg a KoraPICnic elnevezésű különleges közösségépítő programot szombaton a gyulai Almásy-kastély parkjában.

P. G.

Gécs Nóra, Zsombor és dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed

Fotó: Für Henrik

A rendezvényt a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány és a Korábban Érkeztem Alapítvány ezúttal is közösen szervezte.

– Gyakorlatilag testvérszervezetként dolgozunk együtt a gyerekekért és családjaikért a megyében, illetve a városban – nyilatkozta hírportálunknak dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed. A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke elmondta, az eseményen köszöntötték az önkénteseket, gépkocsivezetőket, alapítványuk budapesti "nagyköveteit", a fővárosi ügyek intézésében kulcsszerepet vállaló Seres Klaudiát, valamint az adminisztratív teendőket intéző Csiernyik-Szilágyi Juditot is köszöntötték. Az alapítványi elnök kiemelte, elindulása óta a Viharsarki Koraszülöttmentő-autó segítségével közel hatszáz gyermeknek segítettek, és a jármű eddig már 74 ezer kilométert tett meg. A mentőautó ott volt a programon is, majd egy hirtelen riasztás miatt útnak indították, hogy segítsenek egy újabb kisgyermeknek.

– Rendezvényünk egyik legfőbb célja, hogy felhívjuk a figyelmet a koraszülöttekre, arra, hogy van élet a koraszülött intenzív osztály után. Azok a gyerekek, akik korábban nagyon törékenyen ott voltak az osztályon, szombaton vidáman szaladgáltak. A gyerekek kortársaikkal, a szülők pedig egymással alakíthattak ki baráti kapcsolatokat. Nekünk is nagy örömet, erőt és energiát jelent, hogy láthattuk a sok egészséges, vidám gyermeket és családot. Az eseményen döntően koraszülött gyerekeket nevelő családok vettek részt.

Az programon váltottunk néhány szót Gécs Nórával is. Gyermekük, Zsombor 25. hétre született januárban, a szombati programon pedig már a gyönyörű kisfiú is ott volt. Édesanyja hírportálunknak elmondta, nagyon fontosnak tartotta, hogy ott legyenek a rendezvényen, ahol a koraszülött gyermekek szüleivel beszélgethettek, tapasztalatot cserélhettek.

Dr. Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója kiemelte, Gyulán civil közösségként úgy foghatják a szülők kezét, hogy közben a város az alapítványuk kezét fogja.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a koraszülött-ellátás holisztikus szemlélettel valósuljon meg. Az ellátó rendszer jó, a koraszülött intenzív osztályon kiváló szakemberek dolgoznak. A holisztikus szemléletbe ugyanakkor beletartozik a veszélyeztetett várandóságra való odafigyelés, ahogy a koraszülött intenzív osztályokról kikerülő gyerekek és családok segítése, utánkövetése is.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, egy település nem csak emberek, hanem közösségek összessége is.

– Élő, jól működő civil közösségek alkothatnak sikeres várost. Ezért is támogatja önkormányzatunk vezetése a civil szervezeteket, melyek között az egyik legkedvesebbnek a koraszülötteket és családjaikat segítő alapítványok számítanak – fogalmazott. Szólt arról, hogy sokan önkéntesként, gépkocsivezetőként vagy egészségügyi szakemberként segítik a magánszemélyek, civilek, vállalkozások, önkormányzatok adományaiból megvásárolt Viharsarki Koraszülöttmentő üzemeltetését. Hangsúlyozta, az orvosok, ápolók, alapítványok, a segítő szakemberek, a családok, gyermekek közösséget alkotnak, és ennek a közösségnek az erősítését is szolgálta a szombati KoraPICnic is.

A rendezvényen fellépett Pepe Manó, a Bizseri Bábcsoport, az Energy Dance Cool Hip-Hop Táncszínház, bemutatót tartott az ITF Taekwondo Sparta Sportegyesület és óriás tortából is ehettek a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában