Galériával

2022.06.23. 11:15

Aratják a búzát Békésben, adományoznak a rászorulóknak

Az aszálytól sínylődő területeken az árpaaratás végeztével szokatlanul korán elkezdődött a búza betakarítása Békésben. Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön kondorosi gazdálkodók betakarításánál elmondta, sajnos, a kezdeti eredmények alapján körvonalazódik, hogy a tavalyi rekordterméseket követően idén ez a növény a negatív rekordok közelében lesz a hektáronkénti három tonna körüli hozamokkal.

Kozsuch Kornél is ott volt a kombájnok első búzaaratásánál Kondoroson

Fotó: Für Henrik

Kozsuch Kornél kitért arra, az aszállyal sújtott területeken (többek között Dél-Békés, Kondoros, Békés és Szeghalom tágabb környezete) javában aratják az árpát, és lassan a végére is érnek. 

A szerencsésebb területeken, ilyen Kelet-és Észak-kelet Békés, a napokban kezdődtek a betakarítási munkálatok.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az aszályos területeken az árpa hozama drasztikusan alacsony, 2–3 tonna hektáronként, a valamivel csapadékosabb tájakon nagy átlagban 4–5 tonna.

 

–  Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az Agrárminisztérium az idei évben is összehívja és működteti az Aratási Koordinációs Bizottságot, ezzel is biztosítva az információk gyors áramlását, valamint az aratáskor esetlegesen felmerülő problémákkal kapcsolatos intézkedések megtételét – ecsetelte az agárkamara megyei elnöke. Hozzátette, első tanácskozásukat június 28-án, kedden tartják.

 

Csütörtökön a Magyarok Kenyere Program javára az első búzafelajánlás is megérkezett a kondorosi gyűjtőpontra. Kondacs Andor, a Kondorosi Gazdakör elnöke ajánlott fel búzát a rászorulók javára. Beszédes Nimród, a NAK megyei igazgatóságának kabinetfőnöke, a Magyarok Kenyere Program vezetője elmondta, a gyűjtőpontok vezetői, a tótkomlósi malom tulajdonosa, a búza- és lisztadományok szállítói a tavalyihoz hasonlóan idén is szerepet vállalnak megyénkben a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban. 

A mottó nem változott: Egy kenyéren vagyunk.

Idén már hat gyűjtőponton fogadják a gazdák búzaadományait. Mégpedig a Csabai Raktárszövetkezet, a Dombegyházi Agrár Zrt., a Kert-Land Kft. (Vésztő), az Orosfarm Zrt. (Orosháza), a MOROKO-FARM Kft. (Szarvas), valamint Szárító és Tároló Mg. Zrt. (Kondoros) telephelyein. A múlt évben 81 adományozó révén jött össze a 25 230 kilogramm kenyérgabona.

/Fotó: Für Henrik/

– Ha sokan adományoznak keveset, érvényesül a program mindkét célja – ecsetelte Kozsuch Kornél. – Vagyis többen vállalnak sorsközösséget a Kárpát-medencei és megyénkbeli rászorulókkal, másrészt nőhet a felajánlott mennyiség is. Ha kell, a gyűjtőpont számát bővítjük, a lényeg, hogy mindenki, minél közelebbi helyen leadhassa adományát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában