Harsonaszóló

2022.06.25. 11:28

Amerikai ösztöndíjat nyertek el a csabai fiatalok

Három harsonás diák indulhat hamarosan a tengerentúlra Békéscsabáról egy zenei ösztöndíjnak köszönhetően. A szakgimnazista Nagy Kristófot, Dobi Istvánt és Trescsik Áront tehetségének köszönhetően válogatták be a programba, a három rézfúvós a Luzerne Music Center mesterkurzusán vehet részt.

Nagy Szilvia

Az ösztöndíjat nyert harsonás diákok: Nagy Kristóf, Dobi István, Trescsik Áron, valamint tanáruk, Kalmár Zoltán.

Forrás: BMH

– A Luzerne Music Center minden évben ingyenes nyári tábort szervez külföldi tehetségeknek New York államban, a Lake Luzerne melletti természetvédelmi parkban. Idén az elküldött videófelvételek alapján Dobi Istvánt, Trescsik Áront és Nagy Kristófot is beválogatták – mondta el Kalmár Zoltán. A békéscsabai Bartók szakgimnázium harsonatanára hozzátette, óriási lehetőség nyílt meg diákjai előtt, akik július közepén szállnak repülőre, hogy egy szűk hónapot töltsenek az Egyesült Államokban. 

– Intenzív tehetséggondozásban lesz részük, a zenei centrum a világ minden tájáról komoly kritériumok alapján válogatta be a szimfonikus zenekari hangszeren játszó fiatalokat – részletezte a művésztanár, hozzátéve, a fiúk délelőttjei hangképzéssel, közös befújással, harsonafőtárgy-órákkal telnek majd, délutánonként pedig kamarazenélnek, szimfonikus zenekari próbákon vesznek részt. Az együtteseket híres karmesterek vezénylik, a tehetségekkel nap mint nap ismert amerikai harsonaprofesszorok foglalkoznak. 

– A tábornak óriási hozománya lehet a későbbi életpályájukat tekintve, hiszen nemzetközi területen mozogva angol nyelven tanulhatnak, ami megalapozhatja előadóművészi karrierjüket – tette hozzá Kalmár Zoltán. 

Nagy Kristóf, aki békéscsabai évei után ma már egy budapesti szakgimnáziumban tanul, elmondta, izgatottan várja az indulást, reménykedik, hogy felejthetetlen élményeket kap és sokat fejlődik majd Amerikában. Zenei egyetemre készül, zenekari művészként képzeli el jövőjét. Édesapja, Nagy Zoltán hozzátette, örömmel fogadták a lehetőséget, hiszen komoly díja van a tábornak, amit az ösztöndíj fedez. A zenei képzést mindig fontosnak tartotta, ő maga is több hangszeren játszik. 

– Kristóf öt éve harsonázik. Furulyán kezdett, majd trombitált, tenorkürtölt, de a szája állása a harsonához a legmegfelelőbb. Szűcs Csaba és Kalmár Zoltán szárnyai alól került Budapestre, ahol szépen megállja a helyét, most végezte el a 10. osztályt – részletezte az édesapa. 

A szegedi származású Dobi István elmondta, ötéves kora óta játszik hangszeren, tíz éve harsonán. Jövőre végez a Bartókban, zeneművésznek készül. Művészi, esetleg tanári pályára vágyik a békési Trescsik Áron is, aki szintén tíz éve harsonázik, elsőre megtalálta hangszerét, szenvedélyét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában