Dr. Ferenczi Attila

2022.06.15. 19:00

A háziorvos nevét viseli a rendelő előtti terület Békéscsabán

Több közterület elnevezéséről döntött legutóbbi ülésén a városi közgyűlés. A Lencsési lakótelepen az orvosi rendelő előtti tér a nemrég elhunyt háziorvos, önkormányzati képviselő, dr. Ferenczi Attila nevét viseli a jövőben.

L. B.

Jaminában, a repülőhíd környékén több közterület is nevet kapott volna, a javaslatok között szerepelt például Mozdonyfordító, Állomásfőnök, Konduktor utca és Lokomotív köz is – ezekre azonban nemet mondott a grémium. A Kétegyházi útról a Wienerberger felé vezető szakasz ezentúl a téglagyáros Bohn Mihály nevét viseli. Az Orosházi út végén megépült ipari park a Jamina ipartelep elnevezést kapta, két, az Orosházi útról nyíló közterületet pedig Aranykalász és Repce utcának neveztek el. 

A városi közgyűlés elfogadott egy helyi rendeletet, amely többek között a közterületek elnevezéséről szól. Varga Tamás alpolgármester elmondta, újításokat is tartalmaz a jogszabály, ilyen, hogy névtörténeti táblákat is kihelyeznek azokon a közterületeken, amelyeket a városhoz szorosan kötődő személyekről, családokról neveztek el. A táblán feltüntetnék az illető születési, halálozási dátumát, foglalkozását, jelentős ténykedését. Ez helyismereti szempontból fontos kiegészítő elem lesz. Az értéktárbizottság megkezdi az ezzel kapcsolatos munkát.

Lényeges változás a korábbiakhoz képest, hogy az emléktáblák kihelyezésének engedélyezése visszakerül a képviselő-testület hatáskörébe. 
Opauszki Zoltán tanácsnok arra hívta fel a figyelmet, sok közterület, dűlő egyelőre csak helyrajzi számokkal beazonosítható. Azt javasolta, hogy nevezzék el a dűlőket is, mint az utcákat: hiszen például akkor, amikor mentőt hívnak az adott területre, problémás lehet helyrajzi számok alapján oda az eljutás.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában