Szemétszedési akció

2022.05.04. 13:57

Visszakerült Angliába a Békésszentandráson elhagyott hátizsák

Nyugdíjas éveire keresett magának egy békés otthont Magyarországon az angliai Terrence William Andrews bő egy esztendővel ezelőtt, amikor egy rosszullét következtében elhagyta pénzzel teli táskáját Békésszentandrás határában. Az értékes csomagra egy szemétszedési akció során találtak rá a helyiek.

Vásári Erzsébet

Terrence William Andrewsnak dr. Lesfalvi Balázs adta vissza Luton városában az elveszettnek hitt értékeit /Fotó: BMH/

Major Attila önkormányzati képviselő szervezett egy szemétszedési akciót néhány héttel ezelőtt, ahol civilek segítségével megtisztították Békésszentandrás egyes pontjait, bel- és külterületen, az eldobált hulladékoktól. Menet közben azonban a képviselő lánya egy hátizsákra bukkant – számolt be hírportálunknak dr. Lesfalvi Balázs alpolgármester.

Amikor az akció résztvevői kinyitották a gazzal benőtt, immár többször elázott és megszáradt táskát, egy angol férfi pénzére, néhány okmányára, telefonjára és tabletjére találtak rá. A látszólag is nagy mennyiségű angol font mintegy kétmillió forintot tett ki. 

A hátizsákot természetesen rögtön eljuttatták a helyi rendőrkapitányságra, onnan pedig a békésszentandrási önkormányzat értéktárába került. Az alpolgármestertől megtudtuk, a táskában elérhetőségeket is találtak a tulajdonoshoz, a közel 80 éves Terrence William Andrewshoz, akivel ugyan rögös úton, de végül sikerült felvenniük a kapcsolatot. 

A telefonbeszélgetés során elárulta, ingatlant szeretett volna vásárolni Magyarországon, hogy itt élje le nyugdíjas éveit. Épp Békésszentandrást járta otthonkeresés céljából, amikor a település határában sétálva rosszul lett. 

Mentővel kórházba szállították, a táska pedig a helyszínen maradt, majd több mint egy évig kallódott az árok szélén, a különböző­ időjárási viszonyoknak ­kitéve. A kapcsolatfelvételkor kiderült, az idős úrnak stroke-ja volt, amiből még mindig nem épült fel teljesen, jelenleg is tart a gyógyszeres kezelése, így nem tud visszautazni a táskáért. Lesfalvi Balázs úgy döntött, elutazik feleségével és gyermekeivel az angliai Lutonba, és visszaadja Terrence William Andrewsnak az elhagyott értékeit. 

Dr. Lesfalvi Balázs /Fotó: BMH/

Az alpolgármester az idős úr keresésére visszatérve elárulta, első körben felvette a kapcsolatot a budapesti angol konzulátussal, ahonnan rögtön a londoni külügyminisztériumhoz irányították, ám ott azt mondták, nem tudnak segíteni, mert nem vehetnek részt magánjellegű problémák megoldásában, és nem vehetnek át pénzt sem. Ezért oldották meg végül maguk a keresést, majd a táska visszajuttatását is.

Örömmel vette át a tulajdonát

Lesfalvi Balázs családjával a napokban utazott Angliába visszaadni Terrence William Andrewsnak a táskáját, a benne lévő dolgokkal együtt. A férfi a találkozón elmondta, az útlevele nem volt a táskában, ezért tudott hazamenni Magyarországról, amikor kicsit jobban lett a stroke után. Hozzátette, magáról a rosszullétről és az utána kórházban töltött időszakról kevés emléke van. 

Hangsúlyozta, nagyon hálás és köszöni a békésszentandrási embereknek, hogy megtalálták és visszajuttatták az értékeit, mert az egész élete ebben a táskában volt. Végül elárulta magáról, hogy nyugdíjazásáig egy angol tömegközlekedési cég munkatársa volt, ahol a helyi járatú buszok üzemeltetése volt a feladata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában