Videóval/Galériával

2022.05.25. 17:02

Útra kelhetünk Erzsébet királynéval a gyulai Almásy-kastélyban

Úton Erzsébet királynéval címmel nyílt kiállítás a gyulai az Almásy-kastélyban szerdán délelőtt. A látogatóközpont időszaki kiállítóterének négy helyiségében mintegy hatvan műtárgy és ábrázolás mesél Sisiről, s egy tucat interaktív installáció is közelebb hozza személyiségét a látogatóhoz. A hazánkban is hosszú ideje különleges kultusszal bíró Erzsébet királyné pontosan 165 évvel a tárlat megnyitása előtt, 1857 május 25-én érkezett Békés megyébe, és töltötte férjével, Ferenc Józseffel az éjszakát az akkor Wenckheimek tulajdonában lévő gyulai kastélyban.

Papp Gábor

Fotók: Lehoczky Péter

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, az Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki kiállításainak sorára egy korona került fel az új tárlattal.

– Ebben kiváló partnerünk a Gödöllői Királyi Kastély, amelynek szakembereivel közösen hívtuk életre a kiállítást. A tárlaton a tradíciók is megjelennek, hiszen Sisi járt Gyulán – fogalmazott a szakember, aki hangsúlyozta, a város egy újabb, színvonalas kulturális-turisztikai programmal várja az érdeklődőket.

Dr. Görgényi Ernő polgármester beszédében kiemelte,  az Úton Erzsébet királynéval című tárlat, a Sisi kiállítás egy újabb mérföldkő a gyulai múzeum életében.

Dr. Görgényi Ernő: hatalmas érdeklődés várható a tárlat iránt.

– Az Almásy-kastély ezúttal a Gödöllői Királyi Kastéllyal működött együtt, amely Erzsébet királyné emlékezetének első számú magyarországi központja – fogalmazott a városvezető, majd kitért arra, hogy már a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatót követően azonnal egyértelművé vált, hogy hatalmas érdeklődés várható a tárlat iránt.

– A témára szinte mindenki felkapta a fejét, hiszen Sisit már életében rajongva szerették Magyarországon, halála után pedig különleges kultusza alakult ki. A megnyílt kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyra jellemző eleganciával és az Almásy-kastélytól megszokott innovatív gondolkodással méltó emléket állít a királynénak – tette hozzá a polgármester. Kiemelte, a megszokott módon, interaktív, izgalmas, a hétköznapok apró szokásaira koncentráló eszközök segítik majd a tárlat megtekintőit, hogy Erzsébetről szóló tudásukat olyan ismeretekkel bővítsék, amelyeknek köszönhetően valóban az önálló image-et építő divatikont, az életét folyamatosan keserítő protokollt kerülő, a sportot és aktív életmódot életelemének tekintő nőt láthatják majd.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő Erzsébet királyné életében legfontosabb állomásait idézte fel. Hangsúlyozta, Sisi nem véletlenül véste be magát a magyar történelembe ilyen mélyen.  – Ezért is külön öröm, hogy egy ilyen kiállítás létrejöhetett Gyulán – fogalmazott.

Dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, Erzsébet királynéról mindenkiben más és más kép alakult ki, vannak, akik az eleganciát, mások a szépséget, megint mások az uralkodót látják benne.

A kiállítás megnyitóján fellépett Janza Kata színművésznő.

– A kiállítás alkalmas arra, hogy minden egyes látogató megtalálja a „saját” Sisijét – folytatta a gondolatot. – A tárgyak között vannak olyanok, amelyek ismerősök lehetnek akár Gödöllőről, akár Bécsből vagy katalógusokból. Mint mondta, a királyi udvartartás életéből is igyekeztek egy-egy mozzanatot tárgyak segítségével felidézni. Az ismerős tárgyak közé tartoznak a Herendi Porcelán Manufaktúra tányérjai, amelyből hoztak Gödöllő mintásakat, illetve a királyi étkészletéből is van arany babérkoszorúval ellátott, Ferenc József monogramjával, a Szent István-i koronával díszített darab. Akadnak különlegességek, amelyeket először tekinthet meg a közönség. A királyi ezüstkészletből két és fél kilónyi színezüst látható Gyulán, ami két tárgyat jelent. Ez egyik Erzsébet királyné cukortartója, a másik a királyi étkészletből egyetlen ezüsttányér, ami önmagában másfél kilót nyom.

Mint láthattuk, a kiállításon megnézhető az a makett, illetve hozzátartozó kisvonat, amelynek segítségével a látogatók megismerhetik Erzsébet életének főbb állomásait, illetve megtekinthető egy különleges mellszobor is Sisiről. 

A fiatal, alig 15 éves menyasszony a possenhofeni kastélyban ült modellt a híres szobrásznak, Johann von Halbignak, néhány héttel Ferenc Józseffel kötött eljegyzését követően. Különös módon a császári vőlegény megbízásából készült eredeti mellszobor gipszből készült, és a Schönbrunni kastély gyűjteményében is az található, nem pedig az itt látható bronz változat.

A látogatók felnyithatnak egy különleges utazóládát, amely interaktívan mutatja, hogy élete során milyen sokat utazhatott Erzsébet. A teljesség igénye nélkül ugyancsak kiállították Erzsébet királyné lovagló ruhájának rekonstrukcióját, az uralkodónő kalapjaát, Erzsébet királyné biedermeier stílusú székét, nádazott ülőrésszel, káváján az állomásokat jelző ragasztott papírcímkékkel. 

Külön terem mutatja meg, hogy mennyi szerette a sportot és a természetet a királyné, és  királylátogatásokat, annak emlékeit ugyancsak különleges helyiségben jelenítik meg.

A kiállítás megnyitóján fellépett Janza Kata színművésznő, akinek egyik legfontosabb alakítása az Elisabeth című musical főszerepe volt. A jelenlévők Dutka Tímeával, Erzsébet megszemélyesítőjével is találkozhattak, aki egy személyben kosztümös tárlatvezető is a Gödöllői Királyi Kastélyban.  A kiállítás 2023 május 28-ig tekinthető meg.

Érdekességek Erzsébetről

A kiállítás számos érdekességet tartogat Erzsébet királynéról, néhány ilyen különlegességből szemezgettünk.

A fényképgyűjtemény

Sisi unalmában kezdett el fényképeket gyűjteni 1861 őszén Velencében, amikor betegsége miatt még sétálni sem tudott. Voltak fotói a családtagjairól, a gyermekei nevelőiről, udvari emberekről, arisztokratákról, híres színészekről, bohócokról, cirkuszi zsonglőrökről és szép hölgyekről, még a török háremvilág asszonyairól is, amely pedig az ottani hagyományokba ütközött. Erzsébet utazásai során is vásárolt fotókat széparcú hölgyekről és érdekes népviseletbe öltözött emberekről.

Tetoválás a vállon

A tengerért rajongó Erzsébet egy horgonyt tetováltatott a bal vállára, valószínűleg egy korfui utazásakor. Tetoválásuk akkoriban leginkább csak a matrózoknak volt, de állítólag Rudolf trónörökös mellkasát is díszítette egy védelmező kígyó. Ferenc Józsefet „rettenetes meglepetésként” érte, Mária Valéria főhercegnő viszont eredeti ötletnek tartotta, s nem látott benne semmi szörnyűséget.

A királyné dohányzott

Mindig különleges szivarokat és speciális cigarettákat szívott, olykor nagy mennyiségben vásárolt cigarettát dohányzószóbájába.

„A vigasztalás angyala”

A királyné felkarolta az elesetteket, ahol csak tudott, adományokkal segített. Rendszeresen látogatta a kórházakat, Münchenben egy kolera-kórházat is felkeresett. Festetics Mária szerint: „Mindig bejelentés nélkül jelent meg, mert az ügyért jött s nem tüntetés okából.”

Erzsébet királyné étkezési szokásai

Erzsébet királyné legendásan karcsú alakját sporttal és diétával őrizte meg. A sok fogásból álló udvari ebédek mellett ez állandó feladatot jelentett számára. Annál is inkább, mert az édességeket különösen kedvelte; az ibolyát pedig nemcsak virágként és színként, hanem fagylaltként is.

Gyakran fogyasztott húsfélét és többféle húsból főzött erőlevest. A tejet annyira szerette, hogy előfordult, hogy a hajóutakra kecskét is vitt magával. Volt, hogy megvette azt a tehenet, amelynek a teje ízlett neki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában