Feújítás

2022.05.31. 06:30

Tovább őrzi a hagyományokat a megszépült csabai Öreg ház

Megszépült a csabai Öreg ház, melynek munkálatai a napokban fejeződtek be. A Garay utca elején az evangélikus nagytemplom mögött álló hagyományőrző podsztyenás, azaz előtornácos épület többek közt új vakolatot, festést kapott, sőt a belső bútorok is felfrissültek. Mindezek a munkák természetesen úgy szépítették meg a házat, hogy a századfordulós látvány ne sérüljön.

Busi Ottó

Mácsainé Galli Magdolna, Varga István és Mácsai Sándor a gyermeknap előtt még az ajtókon és a belső bútorokon dolgoztak /Fotó: B. O./

Közel egymillió forintból lett végleges homlokzata a nagytemplom mögött álló csabai Öreg háznak. Mácsai Sándor a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke elmondta, a pályázati forrás mellé komoly saját erő társult, és nagyvonalú vállalkozói felajánlás is érkezett, így szépült meg az épület, mely a napokban nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt. 

A felújítást részletezve Mácsai Sándor elmondta, a homlokzat öt centis hőszigetelést kapott, így jobban védve lesz a kinti időjárástól a benti klíma, másrészt végre eltűnik az az ideiglenes jellegű, könnyűszerkezetes látvány, ami eddig jellemezte a házat. Az épület kívülről most egy olyan különleges vakolatot kapott, ami megtévesztésig hasonlít a századforduló, régi, vályog, illetve sárral tapasztott épületeire.

–  Tulajdonképpen azt próbáltuk egy mai, korszerű anyaggal utánozni, elérni, hogy megmaradjon az épületnek a hagyományos jellege, de ugyanakkor hőszigetelést kapjon, és ez a külső vakolat olyan legyen, mint ahogy az nagyanyáink, nagyapáink idejében is volt, ahogy azt az 1900-as években csinálták. Tehát egy tapasztott, durván megmunkált homlokzatot alakítottunk ki, ami autentikussá teszi ezt a házikót. Ez került most rá az elmúlt héten – részletezte a kör elnöke. Aki hozzátette: érdekesség, hogy az egyik legnagyobb magyar építőanyag gyártó cég szállította a vakolatot, amit külön erre a célra fejlesztettek ki; ez a vakolattípus mondhatni itt debütált a csabai Öreg házon.

Hagyományos játékokkal, köztük zsákbafutással készültek a gyerekeknek a szervezők.

– Aki erre jár annak értelmes kívülről is jól megnéznie az épületet, tényleg megtévesztésig olyan lett mintegy százhúsz évvel ezelőtti podsztyenás csabai ház. Persze kellett egy festő is, aki a vakolatot befesti, – szerencsére találtuk ilyet, – illetve egy másik tagunk pedig a saját munkáját adta hozzá, azzal többek között, hogy az utcai folyosó, pontosabban a gang falait mintával ellátta. 

Ez jellemzően gumi hengerrel festett, hengerelt, mintás felület volt, ami most sem lett másként, ezt készítette el Varga Pista tagunk, akinek egyébként nagyságrendileg 100 darab ilyen gumihengere van otthon, amiket körülbelül 30 éve nem használtak már. Hát most elővette és mint kiderült, tud még vele bánni – mesélte Mácsai Sándor.

Hagyományos gyermeknappal készültek

A kör tagjai lázasan készültek a gyermeknapra, szerették volna a „hivatalos ajtónyitás” előtt már megszépült formában a családok számára látogathatóvá tenni a házat. Ez sikerült is, így egy „hagyományos” gyermeknapot tartottak hétvégén a házban, amely nélkülözte az ugrálóvárat, a tetoválást, és az arcfestést, viszont mindezek helyett volt zsákbafutás, gombpörgetés, rongybaba készítés csutka alappal, lavórba dobás kukoricával töltött zoknival, és banya orrkarika is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában