Támogatás

2022.05.18. 19:55

Több templomot is felújítanak a közeljövőben Békés megyében

Dél-Békés településein már van megvalósult, máshol pedig éppen zajló templomi felújítás. Nagykamaráson és Mezőkovácsházán is a katolikus templomok az érintettek. Medgyesbodzáson, a község központjában az istenháza már régi fényében ragyog, ott a szomszédos parókia várja a kivitelezőit. Kétegyházán sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a település 30 millió forint összegű, vissza nem térítendő állami támogatást nyert román ortodox temploma felújítására.

Csete Ilona–Nagy Szilvia

Kozma György, dr. Rákócziné Tripon Emese és Olteanu Florin szólt a kétegyházi fejlesztésről

Tájékoztatjuk a  lakosságot, hogy a római katolikus templom pályázati forrásból kívül s belül megújul. Május 8-ától a vasárnapi szentmise helyszíne az általános iskola tükörterme – olvastuk a mezőkovácsháziaknak szóló tájékoztatót néhány napja­. 

Három forrásból valósul meg a fejlesztés 

A részletekről a Szeged-Csanádi egyházmegyénél érdeklődtünk, és megtudtuk, hogy Mezőkovácsházán a Kisboldogasszony-templom rekonstrukciója három forrásból valósul meg: a Vidékfejlesztési Program Településképet meghatározó épületek felújítása program keretéből, a Miniszterelnökség Egyházi épített örökség programjából és a Miniszterelnökség egyedi támogatásából. A műszaki tartalom is ismert, a templom teljes külső, belső festése megoldódhat. A szakrális térben teljes rétegrendcserét végez a kivitelező, a padlózatot pedig új lapokkal burkolja. Teljesen megújul az elektromos hálózat, a padfűtéshez szükséges elektromos energiát a felújítás során telepítendő napelemes rendszer biztosítja. A teljes költségvetés mintegy 93,5 millió forint (festés nélkül). A felújítás várhatóan ősszel befejeződik. Medgyesbodzáson a templomfelújítás megvalósult, a szomszédos plébánia felújítására pedig a Magyar Falu Program keretében, 24,9 millió forintból van lehetőség. A tervek szerint tetőjavítási munkálatokat (héjazatcserét és nyílászáró-javítást) végez majd a kivitelező. Megtörténik a belső tér teljes felújítása padlócserével, szigeteléssel, elektromos felújítással, festéssel és mázolással. A kivitelezési munkák várhatóan szeptemberben kezdődnek. 

Nagykamaráson már dolgozik a kivitelező /Fotó: Csete Ilona/

Már dolgozik a kivitelező Nagykamaráson 

Nagykamaráson már elkezdődtek a munkálatok, a bontás, javítás, szigetelés a belső térben: – A Rózsafüzér királynője templom is három forrásból korszerűsödhet: a Vidékfejlesztési Program Településképet meghatározó épületek felújítása projekt keretéből, a Miniszterelnökség Egyházi épített örökség programjából, valamint a Miniszterelnökség egyedi támogatásából. A vízszigetelési munkálatok, a teljes homlokzati felújítás, a vakolatjavítás, a bádogozás és az épület homlokzatának festése is része a beruházásnak. A liturgikus térben teljes rétegrendcserét végez a kivitelező, a padlózatot pedig új lapokkal burkolja. Részlegesen megújul az elektromos hálózat, a padfűtéshez szükséges elektromos energiát napelemes rendszer biztosítja. A templom belső festése a hívek nagylelkű adományának köszönhetően valósulhat meg. A teljes költségvetés mintegy 88 millió forint (festés nélkül). Információink szerint a helyiek 5 millió forintot már gyűjtöttek az épületfestésre. A felújítás befejezése nyár végére várható – kaptunk tájékoztatást az egyházmegyétől. 

A helyiek összefogtak akkor és ma is 

A nagykamarási katolikus templom 1884-ben épült. Méretei: hossza harminchét, szélessége tizenegy, magassága pedig tíz méter. Az építkezéshez a téglát a falu lakói készítették el, égették ki. Az építkezés huszonegyezer akkori forintba került. A templom berendezésének nagy részét, az Oltáregylet küldte Budapestről. Tornyában négy harang volt. Felszentelésüket 1884 októberében püspöki megbízásból Gyenes Barnabás kunágotai plébános végezte el. A templom védőszentje (titulusa) a Rózsafüzér Királynője (Szentolvasó Királynője). 1967-ben volt egy külső és belső tatarozás, 1974-ben palafedés, 1984-ben ismét külső és belső felújítás a templom építésének 100. évfordulójára. 1989-ben nyolc színes üvegablakot készítettek a templomnak, 1995-ben elektromos orgonát vásároltak. 

A katolikus egyházközség a nagykamarási templom festési munkálataira gyűjtést szervez. A lakosság, az elszármazottak és akiknek valamilyen kötődésük van a településhez, lehetőségük szerint támogatták és támogatják a munkálatokat. Pelle István polgármester is úgy fogalmazott, példás az az összefogás, ahogy megmozdultak a falubeliek. A Rózsafüzér Királynője Plébánia a Takarékbank Zrt.-nél vezetett bankszámlaszámra várja a felajánlásokat. Az adományokat az alábbi számlaszámra várják: 53500212-10201941, a közlemény rovatba szíveskedjenek feltüntetni a „templom festése” megjegyzést. 

Kétegyházán a régi templombelsőre a széksorok és az ikonosztáz fából esztergált része emlékeztet

Megújul a Kétegyházi ­Román Ortodox Templom 

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke, Kozma György kiemelte, a hazai románság identitástudatának megőrzésében és a nyelv ápolásában meghatározó pillért jelent az egyház, éppen ezért fektet nagy hangsúlyt az országos önkormányzat az egyházak fejlesztésére, szeretnék elérni, hogy a hívek jobb körülmények közt gyakorolhassák vallásukat. Hozzátette, a templom felújítása a nagyközség vonatkozásában is komoly jelentőséggel bír. 

– A román nemzetiségű egyházi felekezetek az elmúlt időszakban több mint 100 millió forintos állami támogatásban részesültek, jómagam is tettem lépéseket a kétegyházi ügy érdekében, amiben elkötelezett partnerem volt a polgármester. Szerencsére nyitott ajtókon kopogtattunk, és a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága 30 millió forintot biztosított – tette hozzá. Ezt a pénzt külső felújításra és renoválásra fordíthatják; a homlokzat, valamint a tető és a torony korszerűsítése lesz napirenden. Jövő héten már várják a tervezőt, közben keresik a vállalkozót, aki kedvező ajánlatot tesz és megfelelően kivitelezni tudja a munkálatokat. 
Olteanu Florin, a kétegyházi templom parókusa hozzáfűzte, szeretnék a templom külső nyílászáróit és a toronyablakait is kicserélni: – Kétegyházán 3800-an élnek, hetven százalékuk román származású. Bízok abban, hogy a jövőben több fiatalt meg tudunk szólítani. A felújítás határideje jövő év decembere, de őszre szeretnék befejezni a munkát. 

Dr. Rákócziné Tripon Emese elmondta, régóta láthatóak azok a külső nyomok, amik miatt szükséges a felújítás. A polgármester hozzátette, reményei szerint a templomkülső mellett a lelki tartalom is megújul, egyre több hívő jön el Isten templomába. Hangsúlyozta, a helyi iskolákban, óvodákban és a civil szervezetekben a román nyelv ápolása, a hagyományok őrzése természetes, ezt szeretnék a jövőben is fenntartani. 

Jézus csodatételei is megelevenednek 

A Kétegyházi Román Ortodox Templom egyhajós épülete huszonöt méter hosszú, a tornyán lévő kereszt huszonnyolc méter magasan áll. Három fő része az előcsarnok, a templomhajó és az oltár. Déli és északi falán négy-négy színes üvegablak nyílik, a főbejárat fölött lévő balkon falán Jézus csodatételeinek jelenetei láthatóak. A mennyezeten hat különálló freskó mesél a Megváltó életéből. Az épület legjellegzetesebb része az ikonosztázion, azaz a képfal, amely elválasztja az oltárt a templomhajótól. 

Többször pusztította tűz a szent épületet 

Dr. Rákócziné Tripon Emese elmondta, a területen eredetileg fatemplom állt, melyet a török megszállás alatt felégettek. A feljegyzések szerint Lővenburg János Jakab Békés megyei főispán telepített Kétegyházára bánáti románokat, akik 1779-ben építették fel a kőtemplomot a Dózsa utca, a Bocskai utca és a Széchenyi utca által határolt területre, egy mesterséges magaslatra, azaz kunhalomra. Az ortodox templom körüli kerítés 1853-ban épült meg, mintegy nyolcvanezer téglából. Nyolc évvel később készíttették el a hívek a toronyórát. Tíz évvel később az építményt ministránsok okozta tűz pusztította: leégett a szentély, benne könyvekkel, csillárokkal, miseruhákkal. 

A templom 1870-ben épült újjá – Milováról hozott kövekből – neobizánci stílusban. A tűzesetek kivédése céljából bádoggal fedték be, a toronyra villámhárítóval felszerelt keresztet helyeztek. Harangját Aradon öntötték a közösség pénzén: 1886 májusában került a helyére. Még ugyanebben az évben márványkeresztet is emeltek a templom előtt a halottak lelki nyugalmáért. Az utóbbi másfél évszázadban jelentősebb külső felújítás csak 1974-ben történt, 1998-ban a belső teret festették újra. Kicserélték a régi ikonosztáz vászonra festett ikonjait; a régi templombelsőre a széksorok és az ikonosztáz fából esztergált része emlékeztetnek. A képfal rózsafejes, aranyozott fafaragványait készítő mester neve ismeretlen, de munkáját ma is őrzi a templom, amit néhány éve vettek fel a települési értéktárba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában