Galériával

2022.05.17. 17:28

Pályaorientációs versenyt szerveztek a Békés megyei általános iskolásoknak

Általános iskolás csapatok mérkőztek meg egymással a megyei iparkamara szakmaismereti vetélkedőjében, kedden. A gyerekek többféle feladatban vettek részt, köztük bemutatták azt is, hogy egy adott szakmában miként is ténykedtek annak művelői száz évvel ezelőtt.

B. O.

Az interaktív feladatokat háromfős csapatokban oldották meg a gyerekek /Fotók: B. O./

JóPálya elnevezéssel pályaorientációs vetélkedőt szervezett gyerekeknek a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK), melynek döntőjét kedden délelőtt tartották meg az Office House épületének földszinti előadótermében. A háromfordulós szakmaismereti versenyt a pandémiás helyzet miatt két év kényszerű kihagyás után még április elején hirdette meg az iparkamara a Békés megyei általános iskolák 6-7. osztályos tanulói részére.

Mészárosné Szabó Anna, a BMKIK szakképzési osztályvezetője a megmérettetést ismertetve elmondta: az első fordulóban húsz szakmaismereti jellegű kérdésből álló űrlapot kellett helyesen kitölteni és beküldeni. A második fordulóban pedig egy szabadon választott szakmát kellett bemutatni: azt, hogy milyen különbségeket tapasztaltak a fiatalok, milyen változáson ment keresztül az általuk kiválasztott szakma, hogyan és milyen eszközökkel, milyen körülmények között dolgoztak 50-100 évvel ezelőtt, és manapság. Mindezt kisfilm vagy prezentáció formájában kellett bemutatni.

– A program az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg, melynek célja, hogy a diákok önállóan is ismerkedjenek a szakmák világával, szélesítsék látókörüket és minél tájékozottabbak legyenek a szakmatanulási lehetőségek terén – tette hozzá Mészárosné Szabó Anna.

Végül az első és második fordulóban kapott pontok alapján alakult ki a keddi döntőbe jutott tíz csapat. Ebben a fordulóban a gyerekek személyesen, egy interaktív nap keretében mérhették össze ügyességüket különböző típusú írásbeli és gyakorlati jellegű feladatok megoldásával. Több békési település fiatalja is képviseltette magát akik ötletes fantázianeveket választottak csapataiknak: többek közt ott voltak a Black-mesterek, a Pályaorientáltak, a Nyomd-ÁSZOK vagy éppen a Berényi Legények is.

 

Senki sem távozott üres kézzel a vetélkedő

Mészárosné Szabó Anna a megyei iparkamara szakképzési osztályvezetője szerint népszerű a vetélkedő a fiatalok körében. Egyrészt külön készülni nem kell rá: a feladatok megoldásához elegendő az a tudás amivel a gyerekek 6-7. osztályos tanulóként bírnak. Másrészt a nyeremények is motiválják a fiatalokat. Mint kiderült, idén a dobogós csapatok minden tagja helyezéstől függően értékes ajándékokat – rollert, hangszórót és powerbankot – kapott, de voltak különdíjak és vándorserleg is. Ez utóbbit az idei évben harmadszor adták át a vetélkedőn legjobb eredményt elérő csapat részére. Az iparkamara pályaorientációs vetélkedőjéről azonban senki sem távozott üres kézzel, végül minden gyermeknek jutott egy meglepetésajándék a keddi döntőt követően.

Eredmények
1. helyezett: NAN - Erzsébethelyi Általános Iskola (Valentinyi Anna, Kósa Nikolett, Deák Nóra, felkészítő pedagógus: Kisné Szilaj Szilvia)
2. helyezett: Bay-Bumm - Gyulai Dürer Albert Általános Iskola Bay Zoltán Általános Iskola Tagintézménye ( Braun Máté, Gombos Andrea Kiara, Magyar Nóra, felkészítő pedagógus: Dr. Tihanyiné Széles Ágnes
3. helyezett: Berényi Legények - Mezőberényi Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (Jenei Hunor Antal, Horváth János, Varga Áron, felkészítő pedagógus: Vári Anikó Katalin)

A második fordulóra beküldött kisfilm elkészítéséért a Manufaktúra csapata (Knyihár Zoltán, Bjelik-Lantos Botond, Pintér Csanád, felkészítőjük Morauvszki Edit) Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Általános Iskola  a Békéscsabai Médiacentrum Kft. különdíjában részesült.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában