Csillagászat

2022.05.13. 15:36

Meteorfigyelő kamera pásztázza az égboltot Nagyszénáson

Izgalmas előadás, kézzel tapintható meteorit, majd a sajtó képviselőinek a tetőre kihelyezett és beüzemelt meteorfigyelő kis állomás mellett sajtótájékoztató dr. Hegedűs Tibornak, a Bajai Obszervatórium igazgatójának, a Magyar Meteoritikai Társaság elnökségi tagjának a jóvoltából. Erről is szólt a péntek délelőtt a nagyszénási általános iskolában.

Cs. I.

Sárközi-Hajdú Viktor, Fődi Andrásné, dr. Hegedűs Tibor és Varga Anikó az észlelőkamera körül /Fotó: A szerző felvétele/

Az országban hat helyen működik a nap 24 órájában meteorészlelő állomás. Péntek óta a hatodik állomás a nagyszénási. A nagyközségben 50 éve sikeres a csillagászati ismeretterjesztés, napjainkban is komoly létszámmal aktívan tevékenykedik a Mira Csillagászati Szakkör Fődi Andrásné vezetésével. Nem csoda tehát, hogy a meteorok, tűzgömbök megfigyelésére szolgáló, modern, amerikai fejlesztésű észlelőkamera a településen, az iskola tornatermének a tetőzetén kapott helyet. Az pedig külön nagy segítség volt, hogy ebben a tankerület támogatta a kezdeményezést.

A meteoritok belsejének vékony csiszolatát is megfigyelhették /Fotó: A szerző felvétele/

Dr. Hegedűs Tibor visszatérő látogató, egy éve járt a községben, akkor mutatta be Fődi Andrásnénak a szerkezetet, ami nagy pontossággal képes figyelni a meteorokat.

Amatőr és profi csillagászok évtizedek óta foglalkoznak meteorjelenségek rögzítésével, hiszen fontos információkat képesek így kinyerni. Társaságunknak ezért is célja, hogy hazánkban a teljes égboltot figyelő rendszer működjön. Erre alkalmas az amerikai fejlesztésű hat kamera. A nagyszénásiak pedig a szakmai felügyeletet biztosítják – indokolta a hatodik helyszín kiválasztását a szakember.

Dr. Hegedűs Tibor egy érdekfeszítő előadást is tartott az iskolában Meteoritvadászat égen és földön címmel. Kézbe is vehették a gyerekek a megtalált meteorit darabokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában