BMKIK

2022.05.28. 13:32

Mestervizsgát tettek az autószerelők Békéscsabán

Autószerelő mestervizsgát tett 12 fő egyéni vállalkozó, illetve gazdálkodó szervezetnél dolgozó autószerelő szombaton a Meszlényi Autónál az Almáskerti Ipari Parkban a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) szervezésében.

B. O.

Susán Benjámin mesterjelölt egy autó motorjának vezérléscseréjét kapta feladatként /A szerző felvételei/

– Az autószerelő szakma végzéséhez törvényi előírás az autószerelő mestervizsga megléte. Az ebben a csoportban vizsgázó résztvevők számára önköltségesen szervezte meg a kamara a mestervizsgát – árulta el Mészárosné Szabó Anna, a BMKIK szakképzési vezetője. Mint elmondta, a jelenlévők nemcsak szakmai-, hanem pedagógiai- és vállalkozásismeretből is vizsgáznak. – Egy komplex ismeretcsomagot kapnak, amivel magasabb szinten tudnak vállalkozni. A mestervizsgát a szakmák diplomájának is nevezik, ami nagyon helytálló, itt a valós, legújabb ismereteket kapják meg a vállalkozók – tette hozzá.

Szrnka Balázs mesterjelölt vizsgafeladatként féktárcsákat cserélt egy autón

Kiss Zoltán, a Meszlényi Autó műszaki igazgatója elmondta, mestervizsga helyszínként telephelyük szigorú minősítésen esett át. Hozzátette: a mostani vizsgán a belső égésű motorokkal szerelt járművek mellett tisztán elektromos gépjármű is található, így a jelöltek ezzel a technológiával is találkozhatnak a vizsgán. – Nyilván olyan szinten csak, amíg engedi az ő szakmai végzettségük – egészítette ki.

Kiss Péter a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston iskolájának szakoktatója a gyakorlati vizsgát ismertette. Elmondása alapján a vizsgázó elsőként átnézi az autót (szemrevételezés, műszeres mérés és számítógépes diagnosztika), majd dokumentálja a tapasztaltakat és a szükséges javításokat. Ezt követően feladatot húz, melyhez össze kell szednie az alkatrészeket, illetve a javításhoz ajánlott idővel is kalkulálnia kell. Ezután árajánlatot készít, melyet elektronikus úton küld el az ügyfélnek: ez utóbbinál a vizsgáztatók a kommunikációt, de a leendő mester digitális tudását is nézik, értékelik. Végül a kihúzott feladatot a megadott normaidőre kell elvégeznie a vizsgán résztvevőnek. – A vizsga szóbeli részénél pedig a vizsgabizottság elnöke és két tag, a munkafolyamatok közben, sorban odamegy a mesterjelöltekhez, és a feladatvégzés közben kikérdezik őket, hogy pontosan mit, és miért csinálnak – tette hozzá Kiss Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában