Erasmus

2022.05.12. 17:36

Máltán és Portugáliában töltötték gyakorlatukat a békéscsabai diákok

Több trefortos diák vett részt az Erasmus program keretében egy hónapos szakmai gyakorlaton a közelmúltban Máltán és Portugáliában – az érintettek erről tartottak élménybeszámolót csütörtökön a Békéscsabai Szakképzési Centrumban.

N. Sz.

Kiss Mihály igazgató, Dézsi Gábor, Varga Csanád Gábor, Laurinyecz István, Győrfi Krisztián, Szabó József, Hegyesi Ildikó tanár /Fotó Bencsik Ádám/

A tizenharmadik osztályos Szabó József erősáramú elektrotechnikusnak készül, öt társával, Vágási Gáborral, Virág Boldizsárral, Batta Szabolccsal, Szurkos Ádámmal és Csordás Manóval egy hónapot töltött Máltán. Elmondta, hogy minden téren pozitívnak értékeli az utat, belecsöppenhetett a munka világába. Egy villanyszerelő cégnél, egy építkezésen dolgoztak, szereltek, húzták a kábeleket. Úgy véli, a külföldi szakmai gyakorlat mindenképpen a hasznára válik, többek között azért is, mert végig angolul kellett beszélniük, megértetniük magukat.

Málta teljesen más világ, főleg a turizmusból élnek – mesélte a Földközi-tengeri három szigetből álló országról. Hozzátette, hogy hajókkal lehet a szigetek között utazni, ahol minden a vízi sportokról, a strandolásról szól, illetve van egy bulinegyede is, amely mindig tele van érdeklődőkkel. Elmondta, hogy hétköznapokon 8-tól 16 óráig dolgoztak, de hét közben 16 óra után és hétvégéken azt csináltak, amit csak szerettek volna. Felfedezték a környéket, volt olyan nap, amikor több mint 20 kilométert gyalogoltak. Úgy véli, egy nyaralásnak is beillett az utazás.

A tizenegyedik osztályos Varga Csanád Sándor szoftverfejlesztőnek tanul, ő Portugáliában, Portótól északkeleten járt szakmai gyakorlaton ugyancsak öt társával, Dézsi Jánossal, Laurinyecz Istvánnal, Győrfi Krisztiánnal, Diósi Dániellel és Molnár Milánnal. Elmondta, hogy weboldalakat készítettek egy cégnek – utazásszervezéssel, de mosógép-kölcsönzéssel kapcsolatos is volt köztük –, különféle programozási nyelveket használtak, a PHP-tól kezdve a C#-n át a JavaScriptig. Újdonságokat tanultak, és olyan dolgokra is felhívták a figyelmüket, amikre nem is gondoltak volna.

Hozzátette, hogy angolul kommunikáltak Portugáliában, és meglepő volt, hogy a dél-európai országban a vártnál kevesebben beszélnek angolul, így akadtak problémáik: például megesett, hogy majdnem leszálltak egy vonatról, amelyről nem kellett volna, ami, mivel utolsó járatról volt szó, elég nagy zűrzavart jelentett volna. Hangsúlyozta, hogy nagyon jól érezték magukat Portugáliában, sok helyre eljutottak – például a tengerpartra is, ahol a víz az elmondása szerint nem volt túl hideg, de kellemesen meleg sem –, és ha tehetnék, akkor visszatérnének.

Hegyesi Ildikó, a BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatóhelyettese, az Erasmus program koordinátora elmondta, hogy az Erasmus program révén utazhattak külföldre a diákok, és hogy nagy segítséget nyújtott mindebben Varga Sándor projektmenedzser.

Sok országba jutnak el a diákok

Kiss Mihály, a BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója elmondta, nagy hagyománya van az intézményben az Erasmus programokban, évente több mint száz tanulót tudnak szakmai gyakorlatokra küldeni Európa különböző országaiba – minderre most, a koronavírus-járvány miatti szünetet követően újra van lehetőség. Málta és Portugália után Németországba, Franciaországba, Finnországba és Észtországba utazhatnak majd a gyerekek.

A diákok azokban a szakmákban bővíthetik tudásukat, szerezhetnek speciális ismereteket, amelyeket tanulnak, legyen szó hegesztőről, logisztikusról, informatikusról. A fiatalok motivációs levelet írnak, hogy miért szeretnének külföldre utazni, ezt követi egy kiválasztási, majd egy nyelvi, kulturális és pszichológiai felkészítési folyamat. A tanulók négy hetet töltenek kint: az elsőt és az utolsót kísérővel, a köztes két hetet viszont önállóan.

Szeretnének a jövőben nyitni a magyar nyelvű területek felé. Erdélybe a villamos és gépész területen tanulók, az autószerelők és az informatikusok, a Felvidékre pedig hegesztők és gépi forgácsolók mehetnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában