Online tértben találkoztak

2022.05.15. 08:43

Kunágota és Montgomery kapcsolatai erősödnek

Tartalmas volt a hétvége a walesi településen, Montgomeryben és a magyar községben, Kunágotán. Gazdag kulturális programmal várták a távoli településen a látogatókat, a Montgomery Tanács, a Magyar Cymru és a Walesi-Magyar Kulturális Egyesület szervezett programokat a kapcsolatépítés jegyében. A rendezvényen felavatták Arany János emléktábláját, ami szintén gyarapítja a walesi kisváros látnivalóit. Mi Kunágotán jártunk.

Csete Ilona

A kunágotai diákok online térben tartják a kapcsolatot, együtt alkottak pénteken a walesi tanulókkal /Fotó: BMH/

Az első Montgomery Magyar Napoknak előzménye van: amikor a kunágotai származású, de a messzi országban élő énekművész, Silló Erzsébet szülőhelyén koncertezett, nem csak magyarul, de a walesiek nyelvén és azok dalait is tolmácsolva aratott komolyzenei sikereket. Jóvoltából az elmúlt években felvette a hivatalos kapcsolatot a két település önkormányzata is. Kölcsönösen keresik az alkalmakat, miként építhetnek kulturális hidat a távolságot leküzdve.

Arany János Walesi bárdok történelmi balladája, a személyes kapcsolatok, az egyre bővülő lehetőségek a közös programok résztvevői számára is biztatóak. Ma már a messzeség nem gátja az együttműködésnek, erre kiváló bizonyíték, hogy a kunágotai Bereczki Máté Általános Iskola negyedikesei és a montgomery iskola diákjai pénteken például találkoztak és együtt alkottak az online térben. Erről a tanítójuk, Modok-Kaszás Edit mesélt.

– Örömmel kapcsolódunk be minden olyan kezdeményezésbe, ami által megismeri a mi kis közösségünket, Kunágotát, az iskolát a nagyvilág. Március óta voltak sikeres online programjaink Montgomery iskolásaival, játékos daltanulás mellett a walesi nyelven az üdvözlés rövid formáit is elsajátították a gyerekek. És ez a tudás beépül a mindennapjainkba. Ahogy a montgomery gyerekeknek is, hiszen őket pedig mi tanítottuk magyarul. Megismertük egymás nemzeti himnuszait, amit szintén énekeltünk közösen online térben.

 

– A magyar napok alkalmából kitettük a walesi zászlót, aminek a színei (piros, fehér, zöld) azonosak a magyar zászló színeivel. Kézműveskedtünk pénteken, a lányok díszes pártát, míg a fiúk huszár csákót készítettek, megmutatva a walesi fiataloknak a magyar népviselet egy kis szeletét – folytatta a pedagógus.

– És a walesi diákok is munkához láttak, ők is elkészítették a fejdíszeket Silló Erzsébetnek, a Walesi Magyar Kulturális Egyesület elnökének az útmutatásai alapján – sorolta a kunágotai gyerekek osztályfőnöke az izgalmas, virtuális térben szervezett találkozó részleteit.

Elmondta, hogy meglátogatták őket a kunágotai képviselő-testület tagjai is, hiszen Montgomery és Kunágota között épül, erősödik a hivatalos kapcsolat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában