Békéscsaba

2022.05.12. 13:50

Különleges nemzetközi háromszöget vett górcső alá Stephen Nagy

A Japán-USA-Kína háromszög: Az egyensúlyteremtés művészete címmel tartott előadást Stephen Nagy, a nemzetközi kapcsolatok szakértője, a Tokiói Keresztény Egyetem Politikatudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense szerdán délután, a Mathias Corvinus Collegium békéscsabai képviseletén. A szakember fő kutatási témái közé tartoznak többek között a kelet-ázsiai régió gazdasági, politikai, valamint biztonsági aspektusai. A délutáni eseményt Fodor György középiskolai tanár, nyelvész moderálta.

P. G.

Fotók: Jenei Péter

A végig az interaktivitást, a párbeszédet középpontba állító programon szó esett arról, hogy milyen ország Japán, mi jutott a jelenlévőknek elsőként eszébe a távoli országról. Egyebek mellett beszéltek arról, hogy a szigetországi lét hozzájárul ahhoz, hogy az emberek eléggé befelé fordulóak. Az iskolarendszer kapcsán az előadó kiemelte, az intézmények ezért is fókuszálnak arra, hogy a gyerekek empatikusak, közösségi emberek legyenek. Érdekességként kitért arra, hogy az első nyolc évben a diákok takarítják az iskolájukat Japánban, így a közös munka, a kisebbekre való odafigyelés és a környezet védelme egyaránt kiemelt hangsúlyt kap.

Miközben az országban erős az ősi kultúra, a tradíciók tisztelete, a futurisztikus dolgok is óriási szerepet kapnak, a robotok, a mesterséges intelligencia nagyon elterjedt, az autókat például robotok parkolják le. Újabb adalékként a szakember kitért arra, hogy a koronavírust jól kezelte Japán, ugyanakkor megnőtt az öngyilkosságok száma, többen fordultak az alkoholhoz és a pornónézéshez.

Az országot elöregedő társadalom jellemzi, kevés a fiatal, ami alapvetően kihat az Egyesült Államokkal és a Kínával szembeni versenyképességre is. Stephen Nagy elmondta, miközben például a magyarok nagyon közvetlenek, addig a japánok mérlegelik, hogy miként beszéljenek érzéseikről, mindez pedig nehézséget okoz, amikor egy szókimondóbb kultúrával találkoznak. Ezért is tekintik nagyon fontos feladatnak a kommunikáció fejlesztését, hiszen ez az Amerikával és Kínával való együttműködésben is nagyon lényeges. Az előadáson számos egyéb érdekesség, kevéssé ismert információ is elhangzott a három állammal kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában