Szennyvíz

2022.05.12. 07:08

Környezetbarát célt szolgál a dombegyházi fejlesztés

Befejeződött a délkelet-magyarországi szennyvízfejlesztési és kezelési projekt. A Széchenyi 2020 program keretében Dombegyház önkormányzata 2 milliárd 334 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a megvalósításra.

Cs. I.

A szennyvízberuházást februárban avatták fel /Fotó: Bencsik Ádám/

A Dombegyházát is érintő beruházás összesen 2,746 milliárd forintból valósult meg, amit 85 százalékban az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszírozott. 

Dombegyházon korábban nem építették meg a szennyvízcsatorna-hálózatot és a szennyvíztisztító telepet, így a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében történt beruházás célja a keletkező kommunális szennyvizek szabályozott, környezetbarát módon történő összegyűjtése, szállítása és tisztítása volt. A fejlesztésnek köszönhetően, közterületen olyan csatornahálózatot építettek ki, amivel folyamatosan biztosítható az ingatlanokon keletkező szennyvíz elvezetése. A projekt eredményeként az eddig elszikkasztott, talajba engedett szennyvizek szervezett elvezetésével lényegesen csökken a talaj- és a talajvizet szennyező anyagok mennyisége. 

A szennyvízcsatorna-hálózat a csapadékvíz-elvezetéstől elválasztott rendszerben, kizárólag a szennyvíz elvezetését szolgálja. A beruházás keretében egy új szennyvíztisztító telep is létesült a településen. A technológia nagy biztonsággal képes teljesíteni a tisztított szennyvíz minőségére előírt határértékeket. Ugyancsak a projekt keretében a település felől a szennyvíztisztító telep megközelítését biztosító új útszakasz fejlesztése is megtörtént. A műtárgyak és közlekedő felületetek megvilágításához térvilágítás is készült. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában