EDISON startup

2022.05.14. 19:45

Két csabai csapat is dobogós helyet szerzett a rangos innovációs versenyen

Rangos elismerést nyert el két békéscsabai csapat a Magyar Villamos Művek zrt. (MVM) pályázatán. A Kollabor és a RoboKaland projektjét 3-3 millió forinttal és befektetési lehetőséggel jutalmazták innovatív ötleteikért.

Koszecz Sándor, a Kollabor vezetője /Fotó: Molnár Előd/

Hatodik alkalommal hirdette meg az MVM Csoport az EDISON startup versenyét, amire ismét több száz csapat adta le január végéig a jelentkezését. A zsűri végül 14 indulónak biztosított lehetőséget, hogy részt vegyenek egy három hónapon át tartó mentorprogramon, aminek demo napját csütörtökön este tartották. Az eseményen hirdették ki a győzteseket.

Idén az „ötlet fázis” kategóriában a MikroKert projekttel a Kollabor második helyen végzett, míg az „érett fázis” kategóriában a RoboKaland digitális közösségi alkotóműhelye lett ezüstérmes.

– Nincs még egy olyan város az országban, ahol egy ilyen rangos startup versenyen két helyi csapat is dobogós helyezést ért volna el – nyilatkozta hírportálunknak Koszecz Sándor, a Kollabor vezetője. – Bátran kimondhatjuk, hogy Békéscsaba felkerült az ország innovációs térképére, az innovációk városa lettünk.

Csapata projektje, a MikroKert egy olyan beltéri növénytermesztésről szól, ami reagálni és válaszolni akar a közeljövő élelmiszerügyi kihívásaira.

 

– Korszerű eszközökkel, nagyon könnyen és gyorsan elő lehet állítani olyan egészséges zöldségeket, amelyek válsághelyzetben is megoldást tudnak nyújtani egy esetleges élelmiszerhiányra – mesélte az ötletgazda. – Termőoszlopokon lehet zöldségeket ültetni kőzetgyapotba. Az egyik hetven négyzetcentiméteres alapterületű oszlopon nyolcvan hely van, de vannak nagyobb kapacitásúak is – részletezte.

Megtudtuk, fél négyzetméteren tíz kiló salátát lehet termeszteni 2 hónap alatt, amit ha évente hatszor megteszünk, akár hatvan kiló salátát is leszüretelhetünk. Ezt más zöldségekkel is meg lehet tenni, amik a termésüket a föld fölött hozzák.

Koszecz Sándor elmondta, céljuk, hogy növekedési fázisba kerüljön a program, amire jó esélyt lát, hiszen hatalmas az érdeklődés a MikroKertjük iránt.

A RoboKaland az alkotóműhelyével lett második helyezett

– Mi magát a RoboKalandot vittük a versenyre, mert bár nagyon sok különböző találmányunk is van, amit a gyerekekkel együtt alkottunk, de úgy láttuk, hogy érdemes inkább magával az alkotóműhely ötletével neveznünk, ami már egy érett fázisban lévő projektünk – mesélte hírportálunknak Gajdács Krisztián, a RoboKaland ötletgazdája.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában