Videóval

2022.05.24. 13:45

Jubileumi életmentő versenyt tartottak Csabán

Életmentésben mérték össze tudásukat fiatalok kedden Békéscsabán, a Vöröskereszt, 50. elsősegélynyújtó versenyének megyei fordulóján. A megmérettetésen négy különböző káresemény várta a nevezőket, akiknek a gyakorlati feladatok után az elméleti tudásukról is számot kellett adniuk.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Fotó: Bencsik Ádám

A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete és a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet hívta életre az 50. Felmenő Rendszerű Elsősegélynyújtó Verseny megyei fordulóját, ahol kilenc csapat mérte össze gyakorlati és elméleti tudását.

Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt megyei igazgatója elmondta, öröm számára, hogy immár az 50. megyei versenyhez érkeztek, és bízik abban, hogy az első helyen végzett csapat idén is méltón képviseli majd Békés megyét szeptemberben Budapesten, az országos versenyen. 

Hozzátette, bár vannak helyezések, mégis úgy gondolja, minden nevező nyertesen kerül ki a megmérettetésből, lévén már a felkészülési idő alatt olyan tudás birtokába jutottak, amit egész életükben tudnak majd hasznosítani.

Kárász László, a mentőszervezet megyei vezető mentőtisztje elárulta, bajtársaival együtt állították össze a verseny gyakorlati szituációit, melyeknek szakmai elemzését és zsűrizését is ők végzik. A csapatok négy kárhelyen bizonyíthatnak, utána pedig egy totót kell kitölteniük. Megtudtuk, mind a négy szituációnál választhattak a versenyzők covid-os és nem covid-os verziót.

A kárhelyeket részletezve Kárász László elmondta, mind a négy olyan szituáció, ami az életben bármikor előfordulhat, sőt a legtöbb közülük az utóbbi hetekben meg is történt. Az első kárhelyen egy horgász szívinfarktust kap, leáll a keringése, a társa pedig, aki kezelt asztmás beteg, megijed, és elkezd fulladni. Itt újraélesztést kell alkalmazni, félautomata defibrillátorral, illetve az asztmás beteg gyógyszerét beadni, amit nem tud magától megtenni.

A második kárhely egy első randevú, ahová a fiú egy csokor rózsát visz a lánynak, ám abban egy méhecske rejtőzik. Megcsípi a lány nyakát, aki allergiás a méhcsípésre, a gyógyszere pedig benne maradt az autóban. Hangsúlyozta, ennél a szituációnál az azonnali reagálás a fontos, hogy minél hamarabb megtalálják és beadják a gyógyszert. Mindeközben a fiút is el kell látni, hiszen miközben szaladt az autóhoz a gyógyszerért, kibicsaklott a bokája.

A harmadik szituáció szintén egy klasszikus, amelyben a fiatalok a stégen ünneplik meg a sikeres érettségit, miközben alkoholt is fogyasztanak. Egyikük, aki korábban sosem ivott, alkoholmérgezést szenved el, eszméletlen állapotba kerül, ezért kell ellátni. Eközben egyik társa, aki épp megtudta, hogy a barátnője – a fent említett méhcsípéses lány – egy másik fiúval randizott, bánatában felvágta az ereit, így nála a nagyfokú vérzést kell elállítani.

Az utolsó kárhely egy könyvtár, ahol egy fiatal epilepsziás görcsrohamot kap, a nézelődők között pedig egy lány félrenyel egy gumicukrot, így itt is két embert kell ellátni. A gyakorlati feladatok tehát bővelkednek izgalmakban, ugyanakkor teljesen életszerűek.

Díjazottak 

Általános iskolai kategóriában a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Benkás Segítők elnevezésű csapata lett az első helyezett. A középiskolás kategóriában a Vizesötös csapat győzött, amelynek tagjai a békéscsabai Vásárhelyi Pál Technikumból érkeztek. A felnőtt kategóriában pedig az Életmentő Lányok nyertek, akik a békéscsabai Szent-Györgyi Albert Technikumból neveztek a versenyre. A három első helyezett a szeptember 11. budapesti országos versenyen képviseli majd Békés megyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában