Galériával

2022.05.08. 17:12

Fecskepanziót adtak át a villásfarkúaknak Kondoroson

A Kondorosi Kertbarát Kör pályázati forrásból alakította ki a fecskefészekfalat, melyet ünnepség keretében, sok-sok érdeklődő jelenlétében avattak fel a városban, a Tópart-sétányon szombaton.

Ny. L.

/Fotó: Oláh Péter/

Hovanecz András, a kondorosi kertbarát kör elnöke kiemelte, a civil szervezet már három éve foglalkozik aktívan a fecskék népszerűsítésével és a költésük segítésével, hogy minél könnyebb és hatékonyabb legyen az utánpótlás.

Korábban több alkalommal készítettünk fészkeket agyagból, gipszből a madártani intézet fészekméretei alapján 

– hangsúlyozta az elnök. 

Ezekre a programokra sokan jöttek el a kondorosi családok mellett a környező településekről is.

Hovanecz András megnyitója után Lovászi Péter, a Magyar Madártani Egyesület kutatási osztályvezetője arról beszélt, példaértékű összefogásról van szó, és az országban egyedülálló ez a kezdeményezés, ami örömteli egyesületük számára is. Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere a kertbarát kör tagjainak közösségért végzett,  lelkiismeretes munkáját emelte ki.

– Az elmúlt években, sajnos, a fecskeállomány folyamatosan csökken – ecsetelte Hovanecz András. – Ennek több oka is van, a vegyszeres irtások, a kevesebb állattartás és a felelőtlen emberi magatartás. Az egyesület célja, hogy megismertesse a megyében élőkkel a villásfarkúak fontosságát. Ezek a madarak kora tavasztól késő őszig részei az életünknek, hiszen költöző madarakról beszélünk. A megyében két faj a legjellemzőbb, a füsti és a molnárfecske. Civil szervezetünk most a molnárfecskéknek épített egy 40 férőhelyes fecskefészekfalat, mondhatjuk, hogy fecskepanziót. A műfészkek elhelyezése megkönnyíti a madarak fészeképítését, hiszen több száz kilométert kell megtenniük egy fészek építéséhez, és ezt az időt így már inkább a tojásrakásra és a rovarok gyérítésére fordíthatják.

 

A fészekfal átadását a lehető legjobb időpontra időzítették, hiszen a fecskék folyamatosan érkeznek, és a korábbi hírnökök közül is sokan keresik még a fészkeket. A füsti fecskék teraszokon, kisebb épületekben, istállókban fészkelnek, fészkeiket a mennyezettől 5-8 cm-re építik, így körbejárható számukra. 

A molnárfecskék az épületek falára, ablakok sarkaiba rakják a fészket, egy kis nyílást hagyva bejáratnak. Ezek a madarak kisebbek, mint a füsti fecskék és a fejükön nincs rozsdaszínű folt.

– Az emberek számára a legkellemetlenebb a madarak ürüléke, erre a legjobb megoldás az úgynevezett fecskepelenka, vagyis a fészek alá szerelt fa, ami felfogja a madarak salakanyagát. Ezt elég ősszel egyszer letisztítani, így senkit nem zavar – mondta a Kondorosi Kertbarát Kör elnöke. – A fecskék fontos részei a környezetünknek, ezért is szükséges, hogy nagyobb figyelmet kapjanak. A fészkek leverése tilos, téli időszakban engedéllyel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában