Soltz Gusztáv

2022.05.20. 14:31

Emléktáblát avattak a csabai vívócsarnok épületénél

Domborművet avattak a csabai vívócsarnok épületénél pénteken délelőtt Soltz Gusztáv vörössipkás honvéd hadnagy, katona és vívómester emléke előtt tisztelegve. 

B. O.

Lipták József, Trényi Péter és Varga Tamás /Fotó: B. O./

Soltz Gusztáv az 1848-49-es honvéd seregben szolgált, annak is a Kassai zászlóaljában. A világosi fegyverletétel után vasakaratával és iszonyatos elszántságával a büntetőszázadból kikerülve, egyre magasabb rangot ért el, előbb segédvívómester, majd vívómester lett a monarchia különböző katonai intézeteiben. Később Békéscsabán telepedett le, ahol üzletet nyitott és földel is gazdálkodott, vívómesterként pedig Békéscsaba mellett többek közt Orosházán, és Gyulán is ténykedett. 

A Soltz Gusztáv tiszteletére elhelyezett dombormű (Túri Török Tibor alkotóművész felajánlásával) a korábban felavatott emléktábla mellé került a vívócsarnok homlokzatára. Az eseményen Varga Tamás alpolgármester, Lipták József alezredes a 101. területvédelmi zászlóalj parancsnoka és Trényi Péter a Magyar Szablyavívó Iskola békéscsabai vívómestere avatta fel, és koszorúzta meg a domborművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában