Beszámoló

2022.05.31. 19:55

Előre gondolkodott a Gyulakonyha Kft.

Több mint 470 millió 524 ezer forintos bevétel mellett 11 millió 470 ezer forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet az önkormányzati Gyulakonyha Nonprofit Kft. A fürdővárosi képviselő-testület múlt heti ülésén a cég tavalyi évi beszámolójának elfogadása mellett döntött arról is, hogy újabb öt évre Ambrus Györgyöt bízza meg a társaság ügyvezetői feladataival.

Papp Gábor

Ambrus György úgy véli, jól tették, hogy betáraztak több alapvető élelmiszerből /Archív fotó: K. Z./

A nemzetközi piacokon folyamatosan emelkednek az energia- és a gabonaárak, és ezek a tendenciák a magyar piacokra is hatással vannak – fogalmazott a Gyulakonyha beszámolója kapcsán dr. Görgényi Ernő. A város polgármestere kiemelte, a Gyulakonyha helyzete ilyen körülmények között nem könnyű, miközben a térítési díjak emelésére nincsen lehetőség. 

Ambrus György elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat beruházásának köszönhetően zajlik a Gyulakonyha új épületének a kialakítása, és bíznak abban, hogy karácsonykor már a 21. századi konyhában dolgozhatnak majd, ami véleménye szerint a megye és az ország egyik legszebb, legkorszerűbb ilyen létesítménye lesz. 

A szakember hangsúlyozta, a 2021-es év valóban nem volt könnyű, hiszen a nemzetközi folyamatokkal együtt járó körülmények miatt egyre többet fizetnek az alapanyagokért. Ambrus György kiemelte, figyelték és elemezték a piaci tendenciákat, éppen ezért a meglévő tartalékaik segítségével előre bevásároltak több termékből, cukorból, lisztből, étolajból, hogy így is mérsékeljék az áremelkedések hatásait. A készletek így a tanév végéig mindenképpen elegendőek. Mint ismert, a Gyulakonyha kiemelt feladata a gyermekétkeztetés biztosítása a városban, amelynek – ahogy az ügyvezető fogalmazott – igyekeznek a lehető legjobb minőségben megfelelni. 

Ambrus György szólt arról, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot és egyeztetnek a beszállítókkal, akik havi ártartást biztosítanak számukra. Emellett pedig akcióikról mindig értesítik őket, így lehetőség nyílik arra, hogy több terméket is kedvező áron szerezhessenek be. A zöldség és a gyümölcs beszerezésére két szerződést kötöttek, ahol olcsóbbak az alapanyagok, ott szerzik be azokat. 

– A minőségből ugyanakkor nem engedünk, mert az csak felfelé mehet – hangsúlyozta a szakember, aki kitért arra, hogy más főzési, elkészítési technikákat is alkalmaznak ennek érdekében. Ezenfelül a gázzal, a vízzel és a villannyal is igyekeznek a megfelelő módon takarékoskodni. Hangsúlyozta, arra törekednek, hogy a jövőben lehetőség szerint minél több környékbeli őstermelővel kössenek szerződést, ami szintén segíthet a költségek csökkentésében. Úgy fogalmazott, egyelőre komoly kérdés, hogy mit hoz a szep­tember, hiszen az alapanyagok ára várhatóan továbbra is emelkedni fog, ugyanakkor – nyomatékosította ismét – a minőségből biztos, hogy nem fognak engedni. Hozzátette, a vállalkozási tevékenységükre, az idősek étkeztetésének biztosítására is kiemelt hangsúlyt fektetnek. 

Több önkormányzati képviselő, Kiss Tamásné, dr. Ökrös István és dr. Görgényi Ernő is hangsúlyozta, az ételek minősége az elmúlt időszakban tovább javult a közétkeztetésben. 

A grémium elfogadta a Gyulakonyha idei évre vonatkozó üzleti tervét is, amelyben 593 millió 374 ezer forintos bevétel és 589 millió 552 ezres költségráfordítás mellett, 3 millió 822 ezer forintos nyereséget irányoztak elő. 

Öt évre szavazott a testület bizalmat Ambrus Györgynek

A testület döntött arról is, hogy 2022. július 1-től 2027. június 30-ig, további öt évre Ambrus Györgyöt bízza meg a Gyulakonyha ügyvezetői feladataival. Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta, a szakember eredményesen végezte és végzi a munkáját úgy, hogy a pandémia utóhatásai és az alapanyagárak emelkedése egyaránt befolyásolja a tevékenységüket. A polgármester elmondta, az elmúlt egy év bizonyította, hogy a Gyulakonyha és a kórházi közétkeztetés vezetése együtt is kiválóan ellátható, és fontos előnyökkel is jár. A városvezető hangsúlyozta, a bizalom a következő évekre is kijár az ügyvezetőnek, aki a munkakultúra területén is kiváló gondolkodásmódot képvisel. Hozzátette, Ambrus György emellett olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács. A polgármester is reményét fejezte ki, hogy év végére már az új, még korszerűbb helyen dolgozhatnak a Gyulakonyha szakemberei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában