Felmérés

2022.05.12. 06:40

Azt kérik a békési fiataloktól, mutassák meg az irányt

Mutassátok az irányt, fiatalok! címmel indít felmérést a Békési Fiatalokért Egyesület a helyi önkormányzattal együttműködésben. A kérdőíves közvélemény-kutatás legfőbb célja, hogy pontos képet kapjanak a generáció igényeiről, illetve arról, hogy milyen programok érdeklik leginkább a nemzedék tagjait.

Papp Gábor

Kálmán Tibor és Serfecz Dávid tovább erősítenék a fiatalok városhoz való kötődését /Fotó: Bencsik Ádám/

Békésen számos olyan szervezet működik, amely kiemelt feladatának tekinti, hogy a békési fiatalokért, illetve velük együtt dolgozzon – vezette be a kezdeményezéssel kapcsolatos szerda délutáni, a Connect Ifjúsági Centrumban megtartott sajtótájékoztatót Kálmán Tibor. A település polgármestere elmondta, az önkormányzat elkötelezetten támogatja a fiatal korosztályt megszólító közösségi programok, közösségépítő kezdeményezések megvalósulását, valamint életre hívását. 

Mint megtudtuk, a „Mutassátok az irányt, fiatalok!” kérdőív ötlete Kálmán Tibor polgármester és Serfecz Dávid, a Békési Fiatalokért Egyesület elnökének legutóbbi személyes találkozása alkalmával született meg. A közvélemény-kutatás célja, hogy felmérjék a fiatalok igényeit, a célcsoport bátran fogalmazza meg elképzeléseit, ami előreviszi mindkét felet azon az úton, amely a korosztálynak is kedvez. 
Kálmán Tibor szólt arról, hogy számos területen igyekeznek segíteni a városban élő fiatalokat. A gyermekek születésekor életkezdési támogatás, babacsomag, illetve babafa igényelhető. 

A diákok, illetve szüleik számára elérhető a tanévkezdési támogatás, amellyel az év eleji beiskolázás terheit enyhíti az önkormányzat. A Nebuló-bérlettel a diákok és szüleik az uszodába, Dánfokra, a könyvtárba és a múzeumba kapnak ingyenes belépési lehetőséget. 

Az önkormányzat a sportegyesületi tagdíjak átvállalásával hozzájárul a diákok sportolásához, ezzel kikapcsolódásukhoz. A középiskolás ösztöndíj, illetve a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj egyaránt támogatást jelent a fiatalok számára. Több, kifejezetten olyan önkormányzati lakás is van, amelyben fiatalok lakhatnak, lakásfelújításhoz, illetve lakásvásárláshoz pedig kamatmentes kölcsönt is biztosítanak. 

A munkahelykeresésben a helyi foglalkoztatási osztállyal is együttműködve nyújtanak támogatást. Egy nemrég befejeződött pályázati programban például szakmaszerzésben, jogosítvány megszerzésében is segítettek. 

Mindezek az élet egy nagyon fontos szeletét jelentik, de nem akarunk a fiatalok helyett arról dönteni, hogy ők mit szeretnének. Ezért is fogadtam örömmel a Békési Fiatalokért Egyesület kezdeményezését – hangsúlyozta Kálmán Tibor. 

Serfecz Dávid elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy képet kapjanak arról, hogy a fiatalok milyen programokat kedvelnek, milyen rendezvényeken vennének részt szívesen. Mint kifejtette, ma már jóval gyorsabban változnak az igények, mint korábban. Közel 30 éves fejjel például sokkal nehezebb eldönteni, hogy mi érdekli egy 14 vagy éppen 18 éves fiatalt. 

– Ezért is készítettük el a kérdőívet, amely akár okostelefonon egy QR-kód segítségével, akár az interneten keresztül néhány perc alatt kitölthető. Abban bízunk, és azért dolgozunk, hogy minél többen megtegyék ezt, és így minél komplexebb képet kapjunk a fiatalok elképzeléseiről – fogalmazott Serfecz Dávid. 

Beépítik a kapott eredményeket 

A május 31-ig kitölthető kérdőívvel kapcsolatban Kálmán Tibor polgármester kifejtette, nagyon bízik benne, hogy sokan töltik majd azt ki. Hangsúlyozta, az eredményeket természetesen beépítik a munkájukba, és azok megvalósításáról egyeztetnek is majd a fiatalokkal. Békésen egyébként nem ez az első eset, amikor megkérdezik a lakosságot fontos helyi ügyekben. Korábban a Madzagfalvi Napok is ezért került át szeptember elejéről augusztus 20-a környékére, mert az emberek többsége azt az időpontot szerette volna. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában