Békés megye

2022.05.09. 19:58

Az elavult hálózat is okozhat lakástüzet

Már csaknem egy hónapja véget ért a fűtési szezon, ugyanakkor a tavaszi, nyári időszakban is riasztják a tűzoltókat kigyulladt otthonokhoz, és nem múlt el a szén-monoxid-mérgezések veszélye sem. A megelőzésről és a legfőbb tudnivalókról Süli Zsolt tűzoltó alezredes, békéscsabai kirendeltségvezető tartott előadást a békéscsabai Lencsési Közösségi Házban hétfőn.

Nagy Szilvia

Tavaly is több mint ötszáz alkalommal riasztották tűzhöz a csabai tűzoltókat /Illusztráció/Fotó: Hüvösi Csaba/

A békéscsabai eseményen Süli Zsolt röviden szót ejtett a lakosságot fenyegető veszélyekről; a viharkárokról, ipari szerencsétlenségekről, bel- és árvizekről, majd a tűzesetekre, műszaki mentésekre térve elmondta, míg 2017-ben a békéscsabai kirendeltség területén 533 tűzhöz és 522 műszaki mentéshez riasztották a tűzoltókat, addig 2021-ben 18-cal több tűzeset és 409-cel több műszaki mentés adott feladatot a beavatkozóknak. 

Kiemelte, az utóbbi időben többször kellett ajtófelnyitást végezniük, ilyen esetekben főként idősekhez, egyedülállókhoz nem tudtak bejutni gondozóik vagy hozzátartozóik, és általában rendőrök, mentők kértek a tűzoltóktól segítséget. Süli Zsolt hangsúlyozta, a szomszédainkra, barátainkra, rokonainkra történő odafigyeléssel a magányos rosszullétek egy része megelőzhető. 

Süli Zsolt tűzoltó /Fotó: Bencsik Ádám/

A kirendeltségvezető elmondta, az utóbbi hónapokban megemelkedett a lakástüzek száma is. A szakemberek elemzések során arra jutottak, hogy az okok közt első helyen a tüzelő-, fűtőberendezések meghibásodása áll. 

Gyakori, hogy egy-egy tűzeset, szén-monoxid-mérgezés helyszínén elhanyagolt fűtőeszközöket látnak a kollégáim, emellett sokan követik a rossz beidegződéseket, és műanyaggal, rongyokkal, szeméttel tüzelnek – részletezte Süli Zsolt. Hozzátette, a nyári időszakban a gázszerelők, kéményseprők nem olyan leterheltek már, így erre az időszakra is ütemezhető a karbantartás. 

Nagy gondot jelentenek az elavult elektromos rendszerek. Amikor a ház felépült, a technika még megfelelő volt, ám ma már sokkal nagyobb a különféle elektromos eszközök áramfelvétele. Ha a rendszert nem modernizálták, nem igazították mai viszonyokhoz, időzített bomba lehet – sorolta tovább a tűzesetek keletkezésének körülményeit a szakember. Kiemelte, több elektromos eszköz együttes használata túlterhelheti a hálózatot, ezért azt célszerű felülvizsgáltatni villanyszerelővel. Ha a biztosítékot rendszeresen lecsapják az elektromos eszközök, ha az elosztó, a hosszabbító vagy a konnektor elszíneződött, eldeformálódott, szintén villanyszerelőhöz kell fordulni. 

Elhangzott: még mindig gyakori halálok az ágyban történő dohányzás. Az életét teszi kockára, aki így cselekszik, hiszen hamarabb elaludhat, mint a cigarettája. Süli Zsolt aláhúzta, rendkívül hasznos szerkezet a füstérzékelő, ami már a legkisebb mennyiségű füstnél jelez, adott esetben ébreszt, hangos, visító hanggal. A szén-monoxid-mérgezések kapcsán hangsúlyozta, minden nyílt lánggal működő fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak. A tragédiák elkerülése érdekében megfelelő levegő-utánpótlást kell biztosítani, emellett célszerű fejmagasságban elhelyezni jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt. 

Főleg az idősek veszélyeztetettek

A katasztrófavédelem statisztikája szerint leggyakrabban idősek válnak lakástüzek áldozataivá; Békésben évente hárman-négyen veszítik így életüket. Az elhunytak életkora 60 és 70 év közé esik, több mint 70 százalékuk egyedül él, hatvan százalékuk dohányos. Az áldozatok fele nehezebb sorsú, keveset vagy egyáltalán nem költ korszerűsítésre. Süli Zsolt hangsúlyozta, elsődlegesnek tartják a prevenciót, együttműködnek az önkormányzatokkal, segítő szervezetekkel. Szakembereik plakátokon, előadásokon adják át a főbb információkat, igyekeznek elérni az internetet nem használó, idős, mozgáskorlátozott helyieket is. Utóbbiaknak rendszeresen juttatnak el a kéményseprők közreműködésével is szóróanyagot. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában