Gyula

2022.05.20. 19:00

Az Almásy-kastélyban látható Erzsébet királyné menyasszonyi portréja

Erzsébet királyné menyasszonyi portréja a gyulai városháza díszterméből a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont kápolnájába költözött.

Fotó: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Facebook-oldal

Az Erkel Ferenc Múzeum tulajdonában lévő hatalmas festménynek rendkívül érdekes a múltja. Békés vármegye Törvényhatósági Bizottsága - dr. Fábry Sándor alispán javaslatára - 1898. szeptember 19-én határozta el, hogy megfesteti I. Ferenc József király volt feleségének, a kilenc nappal korábban, szeptember 10-én meggyilkolt Erzsébet királynénak az arcképét. A képmás megfestésével idősebb Vastagh Györgyöt (1834-1922) bízták meg. Vastagh a következő évre - 1500 forint honorárium fejében, amely egyben az uralkodót ábrázoló arckép ára is volt - el is készítette a 250 x 120,3 cm nagyságú, vászonra festett olaj képet. 

A portrét 1899. október 16-án - egyszerre I. Ferenc  Józsefével - leplezték le a vármegye közgyűlési termében. Az arckép felavatásakor dr. Fábry Sándor alispán tartott emlékbeszédet a néhai királynéról. Az Erzsébet királynéról festett egészalakos portré 1944 után a vármegyeházáról eltűnt, majd ismeretlen időpontban és körülmények között a gyulai Erkel Ferenc Múzeumba került. A festmény a Sisi-kiállítás végéig, egy éven át látható a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban - olvasható a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Facebook-oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában