A hét embere

2022.05.16. 06:55

Banner Zoltán áthozta Erdély szellemét, hitét, humorát a határon

Sokoldalú művészettörténészi és művészeti írói tevékenysége elismeréseként életműdíjjal köszöntötte nemrég alapítóját és névadóját, Banner Zoltánt a Békéstáji Művészeti Társaság. A művészettörténész, író, előadóművész idén ünnepli 90. születésnapját.

Nagy Szilvia

Banner Zoltán művészettörténész, író, előadóművész idén ünnepli a 90. születésnapját /Fotó: Bencsik Ádám/

– Eddigi beszélgetéseink alapján úgy képzelem, már gyermekként magába szívta a kultúrát. 

– Partiumban, Szatmárnémetiben töltöttem gyerekkorom, anyai nagyapám a nemzeti bank helyi alapítója, apai nagyapám vasúti főmérnök volt. Trianon után, 1932-ben születtem, pénzügyi doktorátust végzett édesapám akkoriban a romániai tiszti kar megtűrt elemének számított, édesanyám pedig a hagyományokhoz hűen a családnak élt. Két idősebb nővéremmel úri szegénységben cseperedtünk, öreg szecessziós bútorok, könyvek, hangszerek között, miközben a falról hullott a vakolat. Kicsi koromtól sokat olvastam, testvéreim csodásan zongoráztak, édesapám egyházi kórust vezetett, a ferences atyáktól megismerhettem az igazi székely gondolkodást. 

– Mikor csillant meg tehetsége? 

– Tizenhárom éves lehettem, amikor a katolikus főgimnázium irodalomtanára a levél műfaját tanította, az általa megadott feladatot versbe szedve oldottam meg. Nem kellett belőlem költőt faragni, azzá váltam; 19 éves koromig rengeteg verset, novellát, aforizmát írtam, szépirodalmi pályára készültem. A gimnáziumban színdarabokat is tanultunk, ünnepeken én szavaltam, előadóművészi vénám is kezdett megmutatkozni. Minden művészet érdekelt, operarendezőnek vágytam, amiben az irodalom, a képzőművészet is megtalál. Hegedültem, csellóztam, de messze elkerültem a szolfézst, ami viszont felvételin első számú követelmény volt. Végül a kolozsvári Bolyai-egyetem filozófia–esztétika szakára mentem, harmadévtől csak művészettörténettel foglalkoztam, tanársegédként kezdtem a pályám. 

– Kis idő múlva jött egy váratlan felkérés. 

– Kinevezést kaptam 1957-ben a bukaresti oktatási minisztérium nemzetiségi főigazgatóságán. Bejártam Erdélyt, javaslatokat tettem a problémák megoldására, ám a vezetőség mást kívánt, így egy év múltán elváltak útjaink. Az egyetemre nem vehetettek vissza, olyan állást kerestem, ahol művészettörténészi álmaimat gyakorlatba ültethetem. Az Utunk főszerkesztője épp műkritikust keresett, a kortárs művészetek krónikása lettem. Cikkeket, monográfiákat, művészeti könyveket írtam a 70-es évek aranykorában. Erdély ekkorra elszakadt a Szovjetuniótól, a nemzetiségek szabadon éltek, a háború utáni lefojtottság után özönlöttek a tehetségek. Visszapillantó tükörré válhattam; megmutattam a helyi alkotókat, harminc éven át rovatvezetőként is. 

– Aztán el kellett hagynia hazáját. 

– Csúnyán megváltoztak a körülmények, nem taníttathattam a gyermekeimet magyarul, ezért 1987-ben beadtam a kitelepedési kérelmet. Másfél évig állás nélkül maradtunk, bolhapiacon árultuk értékeinket. Végül 88-ban átjöttünk Békéscsabára. Állást kaptam a múzeumban, fő művemet, Az erdélyi magyar művészetet már itt fejeztem be. Szárnyakat adott, hogy hagytak dolgozni, befogadtak. Bekapcsolódtam a művészeti vérkeringésbe, immár az összmagyarság értéke, sorsa, jövője érdekelt. A humoromat, hitemet, szilárd meggyőződésemet is áthoztam a határon. 

– Rengeteg elismerése közül melyik a legkedvesebb? 

– Tíz éve már, hogy megkaptam a Kriterion-koszorút, a szerény díj egész írásművészetem igazolása. Valamennyi alkotásom mögött az erdélyi szellem és ez a kiadó állt, melynek segítségével az egész magyarság megismerte az erdélyi művészetet. A Békéstáji társaság Életmű díja is kedves, hiszen én, a „jöttment” kaptam meg először. 

– Hogyan telnek a mindennapjai? 

– Az idei különös év, rengeteg visszaigazolást kapok, sokfelé hívnak. Aktívan dolgozom, születésnapi verseskötetemet készítem elő. A Bárka Ütőér tárcarovatába is havonta írok. Foglalkozom a gyümölcsfáimmal, segítek a feleségemnek. Mindennap olvasok, lépést tartok a világ eseményeivel. Nem panaszkodom, nem dicsekszem, tudom, hogy a hátralévő életemnek is megvan az értelme. Az Úr megtartott testi, lelki épségben, szellemi frissességben, így figyelhetem a jeleket, a feladatokat, melyeket még el kell végeznem. 

Három évtizede tudatosan téríti a jóra az embereket

Banner Zoltán 1961-ben ismerkedett meg Banner Máriával, a nagyváradi zongoraművésszel, Papp Magda primadonna lányával. Hatvan évvel ezelőtt házasodtak össze, két gyermekük született; Zsófia zongoratanárnő a békéscsabai zeneiskolában, Géza a Duna Televízió műsorvezetője. Banner Zoltán több mint ezer tanulmány, cikk, katalógus, előszó szerzője, rádió- és tévéműsorok szerkesztője, szereplője. Számos kiállítást rendezett, nyitott meg Erdélyben, Magyarországon. Negyvennyolc könyve jelent meg. Sosem az irodalomból élt, de mindig költői, írói igényességgel formálta írásait. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában