Beliczey Ház

2022.05.14. 16:58

Átadták a tanyai iskolák emléktermét Csabaszabadiban

Átadták a tanyai iskolák emléktermét a Beliczey Házban, szombaton. A korabeli tárgyakkal, fotókkal berendezett tárlatnak helyet adó termet a helyi szlovák önkormányzat Novák Andrásról nevezte el. A Legelőgerendási Tanyai Általános Iskola egykori tanára az ottani tanyavilágban nőtt fel, majd itt tanított az intézmény bezárásáig.

Vágvölgyi Nóra

Kesjár Mátyás, Somogyi Józsefné és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nézi a kiállított tárgyakat /Fotó: Busi Ottó/

Kesjár Mátyás, Somogyi Józsefné és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nézi a kiállított tárgyakat /Fotó: Busi Ottó/

A tanyai iskolák diákjainak találkozóján Kesjár Mátyás a Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat elnöke, – aki szintén az iskola diákja volt – köszöntőjében elárulta, sokukban élnek szép emlékek a tanyai iskolák napjaiból. Ahogy fogalmazott, ma a már a körmösök, a kukoricán való térdepelés emlékei is inkább a szebbek felé vették az irányt. Azok az emlékek pedig, amelyeket diákkorunkban is szépnek éltünk meg, tovább szépültek. Így van ez rendjén, mondta, hiszen szavai szerint fontos, hogy mindezekre méltóképpen tudjunk gondolni, akárcsak a minket nevelő pedagógusokra, akik hozzájárultak ahhoz, hogy sikeres felnőttekké válhassunk.

 

– Ezen emlékek felidézése, megörökítése pedig most a Tanyai Iskolák Emlékszobájának átadásával valósággá válik – osztotta meg velünk gondolatait az egykori diák, aki hozzátette, a Tanyai Tanítók Emlékszobája még nincs kész, és talán sokáig nem is lesz. – Ez csak az emlékek gyűjtésének a kezdete. Bízom benne, hogy a már látható gyűjtemény a jövőben tovább gyarapodik majd – fűzte hozzá a helyi szlovák önkormányzat elnöke.

Mint megtudtuk, a tárlat jelentős részét a Zsíros Mihályné hagyatékából kapott Csabaszabadi Körzeti tanyai iskolákról szóló fényképgyűjtemény teszi ki, melyet a Csabaszabadi Értéktár Bizottsága időközben felvett az értékei közé. Ugyancsak helyet kapott a teremben Novák Andrásnak, a Legelőgerendási Tanyai Iskola tanárának hagyatéka, aki az iskola bezárásakor megmentett tárgyi értékekből mindig is szeretett volna egy kiállítást létrehozni.

Fotó: Busi Ottó

Ezekből és a diákok tárgyi emlékeiből rendezte be az emléktermet a Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat az egykori Csabaszabadi Iskola tetőterében, melynek beépítéshez több mint 600 ezer forint vissza nem térítendő állam támogatást kaptak. Ezen felül a Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat magára vállalta a többlet anyagvásárlás költségeit, a község önkormányzata pedig közmunkásokat biztosított az emlékterem kialakítási munkáihoz. Az emlékterem tavaly decemberre készült el, és januártól kezdték el berendezni.

– Ebben az időszakban vetődött fel a Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat ülésén, hogy érdemes lenne Novák Andrásról elnevezni az emléktermet, személyén keresztül megbecsülést adni nemcsak neki, hanem annak a tanári karnak, akik ezekben a tanyai iskolákban tanítottak bennünket írni, olvasni, számolni, hogy felnőttként is boldogulni tudjunk – ismertette Kesjár Mátyás.

Egy deszkaléc választotta el az iskolától

Somogyi Józsefné, a tanyai iskola egykori diákja, aki az iskolapadból kikerülve később pedagógusként élesítette a gyerekek elméjét, mesélt Novák Andrásról. Mint mondta, a Legelőgerendási Tanyai Általános Iskola utolsó vezető tanára az iskola mellett élte gyerekkorát. Itt nőtt fel, a tanárképző főiskola befejezését követően pedig itt tanított egészen az iskola 1975. évi bezárásáig. – Egy deszkaléc választotta el a házukat az iskolától. A hatéves András a léckerítésbe kapaszkodva figyelte, mi történik az iskola udvarán; az életpályája talán ekkor és itt kezdődött el. A tanyai iskolákról később emlékeket gyűjtött, és megírta a Legelőgerendási Tanyai Általános Iskolával kapcsolatos élményeit, melyet a Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat tavaly adott ki magyar és szlovák nyelven. Mindig szándékában állt egy a tanyai iskolák életét bemutató kiállítás létrehozása, ehhez anyagokat gyűjtött. Novák Andrást példaképül állíthatjuk magunk elé, gyermekeink elé – hangzott el az egykori tanárról elnevezett emlékterem átadóján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában