Május 25.

2022.05.25. 06:56

A Törülközőnapon nem érdemes pánikba esni

Hogy külön rajongótábora van a nagy, kultikus filmeknek, mint például a Csillagok háborúja, a Gyűrűk ura vagy a szuperhős-filmek, azt mindenki tudja. Ám van egy, hozzájuk képest kevésbé ismert, de annál nagyobb rajongótáborral rendelkező film, a Galaxis útikalauz stopposoknak, mely külön napot is kapott. Ez a nap május 25-e, a Törülközőnap.

Beol.hu

Fotó: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

„Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos” – olvasható a mára már világszerte híressé vált gondolatsor első mondata Douglas Adams angol sci-fi író remekművében, a Galaxis útikalauz stopposoknak című ötrészes regényben. Ezzel a mondattal indult el modernkori világhódító útjára a törülköző, ami külön napot is kapott.

A törülköző nap lényege az, hogy mindenki vigye magával mindenhova a törülközőjét, ahogyan azt a Galaxis útikalauz stopposoknak két főhőse, Arthur Dent és Ford Prefect is tette, mégpedig teljesen praktikus okból. 

Mos Def, Martin Freeman és Sam Rockwell, mint Ford Prefect, Arthur Dent és Zaphod Beeblebrox.

Beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

A 2001-ben elhunyt író remekművét először rádiójáték formájában ismerte meg a közönség még 1978-ban, ám megalkotójának a világhírnevet a 2005-ben készült film hozta el, melynek forgatókönyvírója és (posztomusz) producere is volt egyben.

A nemzetközi nap közösségi oldala is arra emlékezteti az embereket, hogy ezen a napon hozzanak magukkal egy törülközőt, fényképezzék le magukat és küldjék be a fényképet, amelyen ők vannak az utcán egy törülközővel. Mindezt pedig azért, hogy a törülköző minél szembetűnőbb legyen, az emberek beszéljenek róla és kedvet kapjanak ahhoz, hogy elolvassák a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvet.

A monda szerint a mű címét egy 1971-es esemény ihlette, amikor az író Európa körül autóstoppolt egy Hitch-hiker's Guide to Europe című európai útikönyv társaságában. Miközben részegen feküdt egy innsbrucki mezőn és a könyvvel a kezében bámulta a csillagokat, úgy gondolta, jó ötlet lenne valakinek egy stopposoknak szóló útikönyvet írni a galaxisról is. A mű megszületett, a többi azóta már történelem.

Elon Musk Tesla Roadstere a fellövése óta már több mint 3,2 milliárd kilométert tett meg az űrben, a műszerfal melletti felirat beváltotta a reményeket.

A Towel Day-nek saját honlapja is van, ahol ismertetik, hogy hol, milyen akciókkal ünneplik világszerte ezt a napot. Ha máskor nem is tartjuk magunknál, ma mindenképpen törülközővel induljunk útnak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában