Közlekedési Kultúra Napja

2022.05.11. 17:08

A szépkorúaknak adtak közlekedési tanácsokat Békéscsabán

A Közlekedési Kultúra Napján a szépkorúak közlekedésbiztonságának speciális kérdéseiről tartott előadást a Békés Megyei Kormányhivatal és a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) összefogásával szerdán Békéscsabán, a Fövenyes utcai idősek klubjában Dobókői György, az egyesület megyei elnöke és Benkő Mihály, a KTE megyei szakcsoportelnöke.

Ny. L.

/Fotó: BMH/

A biztonságé az elsőbbség című előadáson Dobókői György hangsúlyozta, a szépkorúak közlekedésének sajátosságait figyelembe véve kezdeményezték a fórumot.

Célunk az volt, hogy olyan információkat, tanácsokat adjunk, melyek segítségével a résztvevők biztonságosabb, tudatosabb közlekedők lehetnek akár járművezetőként, gyalogosként vagy tömegközlekedést használva – ecsetelte az elnök. – Az első és legfontosabb azt eldönteni, hogy milyen az egészségi állapotunk, valamint hogy járművezetésre alkalmas állapotban vagyunk-e. Fontos tisztázni, hogy az esetlegesen szedett gyógyszerek hatásai befolyásolhatják-e a biztonságos vezetést, közlekedést.

Dobókői György kitért arra, Járművezetőként idősödő embertársaink nagyon nehezen élik meg a mobilitás lehetőségeinek csökkenését. A saját és mások biztonságának megóvása érdekében, sajnos, előfordulhat, hogy el kell halasztani az aznapi vezetést, rosszabb esetben hosszabb ideig, esetleg tartós egészségkárosodás esetében véglegesen le kell mondani a járművezetés élményéről.

Ekkor kerül előtérbe a gyalogosan való közlekedés. Gyalogosként is jól meg kell tervezni az útvonalunkat, hogy biztonságos helyszíneken történjen az úttesten való átkelés, lehetőleg a kijelölt gyalogos átkelőhelyek igénybevételével. 

A tömegközlekedés jó megoldás a hosszabb utak teljesítésére, és a tennivalók kellően átgondolt sorrendjével, a gyaloglással teljesítendő utak is lerövidülhetnek.

A két szakember szólt arról, lehetőség szerint tervezzék meg a szépkorúak előre az útvonalat, felkészülve az esetleges kockázatokra, elkerülve a forgalmi torlódásokat, zsúfolt csomópontokat. Függetlenül attól, hogy gyalogosként, vagy járművezetőként vesznek-e részt a közlekedésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában