Hirdetés

2022.05.19. 15:30

A passzívházak építéséről

A passzívház fogalommal egészen az Egyesült Államoktól hazánkig találkozhatunk. Sokakat csábít az ilyen jellegű épületek építése, hiszen meglehetősen sok pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. Igen ám, de biztosan tudjuk mit jelent a passzívház fogalma? Mitől is lesz passzív egy ház és hogyan építik őket? Ebben fog kicsit segíteni ez a bejegyzés. Nézzük akkor hogyan is segíthet a passzívház koncepciója csökkenteni az elektromos áramra és a gázra fordított kiadásokat!

Képek forrása: aluprof.eu

Bevezetés

A passzívház nem szól másról, mint egy olyan tervezési normatíva, amelynek segítségével emberek számára kényelmesen használható épületek állnak elő. Ez tehát tulajdonképp egy modern komfort szabvány kimagasló energiahatékonysággal. Az ilyen irányelvek követésével épített házat nem kell agyonfűteni hiszen a szigetelések nagyon nagy odafigyeléssel vannak kialakítva. Hasonló a helyzet a hűtéssel is. Ha passzívházban lakunk nyáron nem kell sok pénzt költenünk a légkondira. A passzívházak tervezése során tiszta sor tehát, hogy a legfontosabb a szigetelés. A jól szigetelő ablakok és ajtók segítségével választják el a belső környzetet a külső hőmérséklettől. A hőmérséklet elkülönítése mellett nagyon fontos még a megfelelő minőségű levegő kialakítása is.

A passzívházak eredete

A legjobb passzívházakat a németországi Dramstadtban kezdték el kifejleszteni egy néhány évtizeddel ezelőtt. Ezeket a tökélyre fejlesztett terveket használják a mai építészek szerte a világban. A német passzívházak terveit szabványosító intézetet Passive House Institute (PHI)-nek hívják és ők azok, akik megállapítják a szigeteléssel és az energiahasználattal kapcsolatos kifejezetten szigorú normákat.

A passzívházak szerkezete

Ezeket a házakat nagyjából egy termoszhoz hasonlónak képzelhetjük el. Olyan termoszoknak, amelyek nagyon jól vannak szigetelve, továbbá a légkeringés is nagyon hatékonyan valósul meg bennük. Igazándiból nem számít, hogy egy picit termoszt akar valaki hidegen tartani vagy egy nagy házat, nagyjából azonos szabályokat kell betartani csak nagyobb léptékben.

A passzívházakon nem lehet rés. Folyamatos és precíz szigetelésre van szükség. Ezt általában kettő, de inkább három rétegű Aluprof ablakokkal oldják meg valamint nem feledkeznek meg a levegő megfelelő keringetéséről sem.

A legnagyobb nehézséget a hővezetés okozza. A fizika törvényeit senki nem hághatja át és a kialakítás során figyelmet kell fordítani a különböző hőmérsékletű tárgyak közötti hőátadásra. Hiába várjuk tehát, hogy nyáron hűvös legyen a lakásban, ha annak fémvázát folyamatosan napsütés éri. Hasonló a helyzet ha télen meg van fagyva a víz a teraszon és a vascsövek abból bevezetnek a lakásba. A hővezetés miatt a lakásban találkozni fogunk a hideggel és hiába fűtünk, a meleg a ház vázán keresztül kiszökik a házból. A passzívházak építése során nagy figyelmet fordítanak erre a jelenségre és így tudják elérni az alacsony energiahasználatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában