Békéscsaba Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

2022.05.07. 13:02

A lengyel alkotmányt ünnepelték Békéscsabán

A Lengyel Alkotmány Ünnepe alkalmából rendeztek programot pénteken délután, Békéscsabán, a Lencsési Közösségi Házban.

P. G.

Leszkó Małgorzata /Fotó: Bencsik Ádám/

A Békéscsaba Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata, a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület, valamint a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum programján Leszkó Malgorzata, a nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte a békéscsabai a Lencsési Közösségi Házban megjelenteket. 

Mint kiemelte, 231 évvel ezelőtt, 1791 május 3-én fogadta el a lengyel parlament az alkotmányt, amely egyéni jogokat biztosított minden állampolgár számára. A dokumentum a világ második, Európa első alkotmánya volt.

Leszkó Malgorzata szólt arról, hogy mindez azért is bírt különös jelentőséggel, mert Lengyelországot háromszor is felosztották. Az alkotmány fontos volt a lengyelek számára, ösztönözte őket, hogy harcoljanak a modern és szabad államért. A dokumentum a mai napig szimbóluma a függetlenségnek, hazaszeretetnek, a nemzeti egyetértésnek. Mint hangsúlyozta, a mai Lengyelország nagyszerű nemzetközösséget épít.

A jelenlévők az eseményben megtekinthették az Autóstoppal Lengyelországban című filmet, illetve az állam történelméről is szó esett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában