Videóval

2022.05.08. 11:20

A legtöbb gólya már visszatért Békés megyébe

Először a hím fehér gólyák érkeznek vissza tavasszal, akik kitakarítják a fészkeket, a tojók csak ezt követően jönnek. A költési időszak Békés megyében áprilisra, a fiókák kikelése pedig májusra tehető.

T. N.

A tavasz beköszöntével egyre több gólya tért vissza Afrikából Magyarországra, így Békés megyébe is az elmúlt hetekben. 

A részletekről Boldog Gusztávot, természetvédelmi szakembert kérdeztük, aki elmondta, hogy a gólyák szakaszosan érkeznek vissza, attól függően, hogy a telelő helyük és a Kárpát-medence, Békés megye között milyen időjárási viszonyok vannak. 

Voltak viszonylag korán érkező egyedek, ők már régebben a tojásra ültek. A legkésőbb visszajött gólyák is már zömében kotlanak, de azért még vannak üres fészkek, olyan 80 százalékosan vannak feltöltve itt Békés megyében. Azt azonban nem lehet tudni, hogy érkeznek- e még példányok vagy sem.

Több oka is lehet annak, hogy kevesebb példány jön vissza, mint amennyi elment. 

Az elvonuló madaraknak a zöme fióka, akiknek többsége akár 2-3 éves koráig is Afrikában marad, amíg el nem éri az ivarérettségét és csak utána jönnek vissza. Ez elég hosszú idő egy madár életében és nem feltétlenül mihozzánk térnek vissza – részletezte a szakember.

Az afrikai és a vonulási területeken is akadhatnak olyan problémák, ami esetleg az állomány csökkenését jelentheti.

Nekiindulnak a hosszú útnak, aztán megtorpannak mondjuk Dél-Európában vagy a Kis-ázsiai területeken. Így akik idén nem jöttek vissza, azok talán majd jövőre fognak. Az időjárás tehát nagyban befolyásolja a vonulásukat.

Az elmúlt időszakban mutatkozó változékony időjárás nem csak a vonulásukat, hanem a szaporultakban is nagy szerepet játszik – állítja a szakember.

A fehér gólya egy nagyon rugalmas faj: strapabíró, erőteljes. Az viszont az tény, hogy az aszályos időjárás a szaporulatot befolyásolhatja. A gólyák akár 4-6 tojást is lerakhatnak, azonban hogy ezek közül hány fiókát nevel fel, az már függ attól, hogy a nevelkedésük során mi a táplálékbázis. Az aszály a vizes élőhelyeknek a kétéltű felhozatalát érintheti. Tehát a békák, gőték állománya az eléggé gyér. A másik fő tápláléka a mezei pocok, eléggé sokat fog ebből. Továbbá meg lehet említeni a rovarokat is eledelükként. Azonban a pockot és a rovarokat vegyszerekkel mérgezik, ezáltal kevesebb táplék lelhető fel számukra a természetben. Azt, hogy ez mennyiben veti vissza a fiókák létszámát, hogy hány fog kirepülni majd a fészekből, azt majd az év hátralévő részében figyelhető meg – részletezte Boldog Gusztáv.

Videó: Horváth Brigitta

Nem szabad háziasítani őket

A gólya városias madár lett, tehát az ember közelében lakik, egyre inkább igényli ezt. A nagy nyüzsgés sem zavarja. Ezért fordulhat elő, hogy a belvárosban, forgalmas utak mentén is fészket rak, fiókát nevel. Ezek az egyedek pedig tulajdonképpen néhány méterre nevelkednek az embertől. Sokszor eléggé bizalmasan viselkednek, nem félnek tőlünk – tette hozzá Boldog Gusztáv.

Fontos, hogyha olyan madárfiókákat találunk, akik már repülni készülnek, de véletlenül a fészek mellé érkeznek és a földön sétálgatnak, azokat békén kell hagyni lehetőség szerint. A szülők a közelben vannak és ott is nevelik őket majd tovább.

Persze nem feltétlenül szerencsés, ha Békéscsaba egyik forgalmas részén, a Bartók Béla útján sétálgat a gólya. Nem kell őket feltétlenül begyűjteni, ne édesgessük magunkhoz, nem kell őket etetgetni, pátyolgatni, ez a szülőknek a dolga. Legyünk azzal tisztában, hogy belvárosi madárként vannak jelen Békéscsaba életében, azonban ezek azért még vad madarak, bízzuk őket a természetnek a rendjére, mert a szülők előbb utóbb majd el fogják őket vezetgetni.

Tehát, ha látunk ilyen madarat, akkor nem kell feltétlenül megmenteni, mert ezzel csak többet ártunk nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában