Szent Valburga

2022.04.29. 21:06

Tüzet gyújtottak és májusfát állítottak Békéscsabán

Májusfát állítottak az intézmény közösségeinek, illetve a járványoktól védő Szent Valburga tiszteletére a közösségek vezetőinek közreműködésével tüzet gyújtottak péntek kora este a Lencsési Közösségi Háznál.

L. B.

Fotók: Licska Balázs

Takács Péter intézményvezető elmondta, hogy először tavaly rendeztek ilyen programot, akkor hagyományteremtő szándékkal.

Ugrai Gábor történelemtanár a májusfa-állítással elmondta: egy monda szerint 72 tanítvány, köztük egy szent életű lány tanítani ment. Hogy meggyőzze a pogányokat, a lány egy száraz botot a földbe szúrt, amely május hajnalára kihajtott. Egy másik legenda szerint Fülöp és Jakab apostolokhoz csatlakozott egy fiatal lány, és a történet itt is ugyanaz: hogy keresztény hitre térítse a hitetleneket, egy gallyat leszúrt, amely kizöldült.

A szakember hozzátette: az udvarlásnál is volt szerepe a szalaggal díszített májusfának. A legény úgy közölte a lánnyal, hogy ő a kiválasztott, hogy a háza elé vitt egyet. Régi újságok híreiből is szemezgetett, utalva arra: a régi szokásokat a kommunista rendszer sem tudta eltörölni.

Szent Valburgáról ismertette: a 8. századi Angliából származó királylány fiatalon bencés kolostorba került. Megtetszett neki a szerzetesi élet, később a mai Németország területén is vezetett kolostort. A kereszténység terjesztéséért 870. május 1-jén avatták szentté.

A mézeskalács-szakkör foglalkozásait egy kiállítással zárták le, amely ugyancsak péntek kora este nyílt meg a közösségi házban. A szakkört szervező Nagy Emese elmondta, harminc alkalomból állt a foglalkozás, egy meghatározott tematika alapján dolgoztak, videók révén sajátították el a szükséges tudást. Azok, akik végigcsinálták a szakkört, emléklapot és mézeskalácsos könyvet vehettek át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában