Magyar Lhoce Expedíció 2022

2022.04.16. 16:28

Suhajda Szilárd már az alaptáborban van

A békéscsabai kötődésű Suhajda Szilárd a Magyar Lhoce Expedíció 2022 részeként elérte az alaptábort.

Mint ismert, Suhajda Szilárd április 6-án indult Budapestről. Célja az Everesttől délre található 8516 méteres Lhoce megmászása. A Nepál és Kína határán emelkedő hegy a negyedik legmagasabb a világon. A csúcsra vezető, úgynevezett nepáli normál útvonal áthalad a Khumbu-jégesésen, a meredek Lhoce-falon, a kőhullásnak kitett Reiss-kuloáron, avagy a Lhoce-folyosón. Legfőbb nehézségét azonban az extrém magasság jelenti. A hegy csúcsán mindössze harmadannyi levegő jut a tüdőbe minden egyes lélegzetvételre, mint tengerszinten.

Suhajda Szilárd, a K2 első magyar megmászója idén új, hosszútávú himalájai projektbe kezdett. Az úgynevezett The Big Five kihívás során Földünk öt legmagasabb hegycsúcsát szeretné elérni, első magyar állampolgárként, az eddigiekhez hasonlóan mesterséges oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül. Ezen sorozat részeként indult útnak április elején.

 

Miután a nepáli fővárosban, Kathmanduban minden szükséges hiányzó felszerelést beszerzett, a tervek szerint Luklába helyi járattal repült volna. Azonban a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a járatot törölték a luklai repülőtér igen hírhedt rövid leszállópályája miatt, így végül helikopterrel Phakdingban landolt. Innen indult a hegy alaptáborának gyalogos megközelítése, ami már az akklimatizáció részét képezi.

– A hegy megközelítése egy igazán kellemes akklimatizációs túra volt. Az út során gyönyörködhettem többek között a Mount Everest és az Ama Dablam káprázatos csúcsaiban is. Hatalmas élmény ezeket a grandiózus hegyeket látni! Igazán örülök, hogy itt vagyok és ma már a Lhoce alaptáborában térek nyugovóra – jelentkezett be röviden Szilárd.

Egy nyolcezres expedíció általában két hónapig tart. A hegymászó a szervezetét úgynevezett akklimatizációs körök során szoktatja az oxigénhiányos környezethez, ami azt jelenti, hogy egy a hegyen elért bizonyos magasság után visszamegy az alaptáborba és néhány nap regeneráció után újabb magasságba mászik. Az expedíció ezen szakasza következik most.

Mivel nagyjából egy hónap ingázás szükséges a hegyen ahhoz, hogy megkezdődjön a csúcsmászás, így arra várhatóan május második felében történhet meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában